ЕС осъди най-остро антидемократичните насилствени действия в Бразилия. В официално

...
ЕС осъди най-остро антидемократичните насилствени действия в Бразилия. В официално
Коментари Харесай

Световни лидери осъдиха насилието в Бразилия

ЕС осъди най-остро антидемократичните насилствени дейности в Бразилия. В публично изказване Общността изрича своята взаимност към демократичните институции в страната и още веднъж удостоверява цялостната си поддръжка си за президента Луис Инасио Лула да Силва.

Според изказването на висшия представител по въпросите на външната политика и сигурност Жозеп Борел, някогашният водач Жаир Болсонаро би трябвало да работи отговорно и да призове своите поддръжници да се приберат по домовете си. Председателят на Европейски Съюз Шарл Мишел от своя страна написа в Туитър, че президентът Лула да Силва е определен посредством демократични, свободни и почтени избори.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също се разгласи срещу протичащото се в Бразилия. Висши представители на законодателната власт в Щатите даже приканиха Жаир Болсонаро, който сега се намира в Съединени американски щати, да бъде екстрадиран назад в Бразилия.

 
Подчертавам, че тук не става дума за последици от електоралния развой. Това е тероризъм, прелом, и сме сигурни, че множеството бразилци, в случай че не всички- не желаят такива мрачни дейности в живота на страната.
Флавио Дино, министър на правораздаването на Бразилия

Най-сериозни рецензии към протичащото се в Бразилия пристигнаха от водачите на редица латиноамерикански страни. Президентът на Чили Габриел Борич дефинира безредиците като “подла и страхлива офанзива против демокрацията “. Държавният глава на Колумбия пък Густаво Петро написа, че „ фашизмът е решил да прави прелом “.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш от своя страна беше оптимист и разяснява, че волята на бразилския народ ще бъде почетена.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР