ЕС одобрил пакет от мерки по противодействие на американските санкции

...
ЕС одобрил пакет от мерки по противодействие на американските санкции
Коментари Харесай

Financial Times: Брюксел ще забрани на европейците да се подчиняват на американските санкции

Европейски Съюз одобрил пакет от ограничения по противопоставяне на американските наказания във връзка с Техеран, с което сътвори евентуално нов спор с Вашингтон на фона на напъните на Европа по избавяне на „ нуклеарната сделка” с Иран, заяви The Financial Times в обявата „ EU launches package to counter US sanctions on Iran”.

В рамките на този проект Еврокомисията има намерение да подтиква членовете на Европейски Съюз към реализиране на директни платежи към Централната банка на Иран при пазаруване на петрол.

Такава мярка на Европейски Съюз е в прорез с проектите на Съединени американски щати, които желаят европейските страни да последват техния образец и да наложат наказания на Техеран.

Анализаторите смятат, че успеваемостта на отговора на Брюксел ще бъде лимитирана. Още повече, че европейски водачи като Еманюел Макрон към този момент обявиха нежеланието си за комерсиална война със Съединени американски щати поради Иран.

„ Докато иранците съблюдават своите отговорности, Европейски Съюз ще поддържа съглашението, в чието основаване участваше – означи ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. – Американските наказания обаче ще имат единствено избран резултат. Дълг на Еврокомисията и Европейски Съюз е да направи всичко за отбрана на европейския бизнес.”

Най-важното изискване за опазване на „ нуклеарната сделка” с Иран е гаранцията, че Техеран и отсега нататък ще може да извлича изгоди от съглашението, акцентира изданието. Благодарение на него Иран усили два пъти експорта на петрол, което се отрази позитивно на стопанската система му.

Според високопоставения американски посланик Брайън Хук, Съединени американски щати са си сложили за задача да основат „ нова архитектура на сигурност” и подписване на „ най-хубавата сделка” за подмяна на настоящето съглашение.

Европейските дипломати осъзнават, че техните контрамерки могат да имат лимитирано въздействие върху дейностите на огромните интернационалните компании, които ги заплашват санкции и даже затвор за правене на бизнес с Иран.

Например френската нефтена компания Total, която е най-големият вложител в иранския нефтен бранш, декларирала, че ще бъде принудена да спре създаването на газови залежи в страната, в случай че Съединени американски щати им разрешат особено.

Според Джейсън Хангерфорд от Norton Rose Fulbright, най-големите компании ще следват в килватерна колона американската политика, макар всички старания на Европейски Съюз. „ Преди, когато огромните не американски компании трябваше да избират сред спазването на блокиращия статут на Европейски Съюз и американските наказания, те избираха последния вид на практика във всеки случай” – подчертал той.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР