ЕС няма да изплати на Полша голяма част от предвидените

...
ЕС няма да изплати на Полша голяма част от предвидените
Коментари Харесай

ЕС предупреди Полша, че ще загуби милиарди евро заради съдебната си реформа


Европейски Съюз няма да изплати на Полша огромна част от плануваните за интервала до 2027 година 75 милиарда евро от своите фондове за развиване, в случай че страната не реши проблемите си със съдилищата, съобщи през днешния ден представител на блока, представен от Ройтерс.

Европейската комисия към този момент е замразила към 35 милиарда евро, дължими на Полша по проекта за възобновяване на стопанската система след пандемията. Сега обаче комисията предизвестява, че съвсем всичко за Полша от кохезионните фондове за интервал 2021-2027 е под въпрос, в случай че Варшава не покрие демократичните стандарти за самостоятелност на съда.

След като през 2015 година пое властта в Полша, партията " Право и правдивост " (ПиС) вкара промяна в правосъдната система. Промените включваха случаи на премахване на съдии, сериозни към дейностите на държавното управление, и издигане на съдружници на управителни постове в системата. Европейската комисия и доста интернационалните правозащитни групи споделиха, че ПиС е навредила на демократичния надзор и балансите, като е разрушила независимостта на съдилищата.

След присъединението си към Европейски Съюз през 2004 година Полша става най-големият бенифициент на помощи от блока. Но през последните години в страната под ръководство на ПиС се засилваше националистическата, евроскептичната и антигерманската изразителност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР