ЕС не трябва да пренебрегва тревогите на финансовите пазари относно

...
ЕС не трябва да пренебрегва тревогите на финансовите пазари относно
Коментари Харесай

Банков регулатор на ЕС: Не се паникьосвайте от паниката

ЕС не би трябвало да подценява паниките на финансовите пазари по отношение на положението на банковия бранш, съобщи ръководителят на европейския орган за ръководство на банковите банкрути, като предизвести, че неналичието на доверие може да се популяризира макар устойчивостта на бранша.
Сградата на Дойче банк
През последните седмици банковите акции бяха подложени на напън, в това число трагичен спад в цената на акциите на Deutsche Bank в петък след банкрута на Credit Suisse седмица по-рано. Това докара до опасения, че Европа може да се окаже на прага на нов пълномащабен банков срив, сходен на този от 2008 година, който обхвана целия свят и предшестваше дълговите разтърсвания в еврозоната.

" Ако ви кажа, че пазарите са ирационални, ще ми кажете: ами, може би вие сте тези, които не са изцяло рационални, с цел да не регистрират рисковете, които участниците на пазара регистрират ", съобщи в изявление за " Политико " Доминик Лабурей, ръководител на Единния съвет за преструктуриране (SRB). Но той добави, че управляващите би трябвало да преглеждат обстановката по-цялостно, а освен това, което " пазарните участници възприемат като неприятно ".

Паниката, която обзема пазарите, частично е провокирана от опасенията, че рецесията може да се разрасне, както преди 15 години, когато непредвидените загуби в счетоводните книги на банките се отразиха на системата и доведоха до избавителни ограничения.

Политиците и регулаторните органи на Европейски Съюз неведнъж се опитваха да успокоят вложителите, че секторът на Европейски Съюз към този момент е резистентен - само че защото финансовите пазари демонстрират своята раздразнителност, това реализира стеснен триумф.

Лабурей, който пое управлението на органа на Европейски Съюз през януари, съобщи, че е естествено пазарите да търсят идващото едва звено след прибързаното изкупуване на Credit Suisse от UBS.

" Това е доста законна настройка на пазарните участници, само че следователно тя би трябвало да се основава на действителна обстановка ", сподели той, като съобщи, че действителността е такава, че банките в Европейски Съюз са добре капитализирани, разполагат с задоволително пари в брой и имат задоволително " лепкави " депозити - хора, които не възнамеряват да изтеглят пари.

Други опасения са по-силни

Опасността за управляващите в Европейски Съюз е, че в случай че пазарните безредици провокират огромно всеобщо изтегляне на пари от банките, даже най-добре капитализираните кредитори може да се затруднят да устоят на всеобщо изтегляне на пари. И тогава доверието на пазара или неналичието на такова може да надделее над всички други проблеми.

" Когато неналичието на доверие измести другите детайли, в този случай за банката и нейните органи става извънредно мъчно да устоят на следствията ", сподели Лабурей, който преди този момент оглавяваше френския орган за банков контрол.

Именно тук ще се появи и SRB. Създаден след финансовата рецесия от 2008 година, той подсигурява, че банките в еврозоната са готови за срив, тъй че акционерите и кредиторите да поемат загубите при банкрут - вместо данъкоплатците - посредством развой, прочут като " преструктуриране ". Ако някоя банка се окаже над пропастта, основаната в Брюксел организация се намесва, с цел да овладее последствията.

Решението на швейцарските управляващи да пристъпят към преждевременно обединение на Credit Suisse и UBS, при което кредиторите поемат загубите и дават обществени гаранции за реализиране на договорката, повдигна въпроса дали огромните банки остават " прекомерно огромни, с цел да банкрутират " макар годините на промени.

Все още неизпитани

Но Лабурей съобщи, че разпоредбите и инструментариумът на Европейски Съюз за справяне с фалиращи кредитори ще могат да се оправят с " всички типове банкови рецесии " - без да се употребяват обществени средства. " Разполагаме с набор от принадлежности, които могат да се оправят с банкрути на банки, без значение дали става въпрос за огромни или дребни банки ", сподели той.

Все отново той призна, че инструментите за справяне с банкрута на огромна международна банка са " неизпитани ".

" И почтено казано, кой би желал да ги тества? ", сподели той. " Така че, в случай че ме попитате: " Но сигурен ли си? Когато имаме случай, ще знаем. А това, което мога да кажа, е, че съм сигурен, че можем да използваме инструментариума ". /БГНЕС

Брюксел / Белгия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР