ЕС може да спре енергийните доставки за Великобритания и остров

...
ЕС може да спре енергийните доставки за Великобритания и остров
Коментари Харесай

Франция заплаши да дръпне шалтера на Великобритания

ЕС може да спре енергийните доставки за Англия и остров Джърси заради отхвърли на Обединеното кралство да даде задоволително лицензи за лов на риба на френските риболовци, написа The Guardian, като се базира френския министър по европейските въпроси, съобщи организация " Фокус ".

Клеман Бон, който е непосредствен съдружник на френския президент Еманюел Макрон, съобщи, че дейностите ще бъдат подхванати в границите на дни и полемиките към този момент са в ход. Франция упорства Европейски Съюз да заеме по-твърда позиция против Обединеното кралство във връзка изказванията, че държавното управление на Борис Джонсън работи в нарушаване на отговорностите си по отношение на достъпа до лов на риба във водите на Ламанша. Миналата седмица една трета от френските лодки, кандидатстващи за лиценз във водите на Джърси, бяха отхвърлени от държавното управление на острова.

Преди седмица държавното управление на Обединеното кралство даде разрешителни за своите крайбрежни води единствено на 12 от 47 френски кораба. Властите на Обединеното кралство и Джърси обявиха, че отхвърлените кораби не са дали доказателства за работа в съответните води. „ Стига към този момент, имаме съглашение, контрактувано от Франция, от Мишел Барние, и то би трябвало да се приложи на 100%. Но това не се случва. През идващите няколко дни, и през вчерашния ден разговарях с моите европейски сътрудници по този въпрос, ще вземем ограничения на европейско равнище или на национално равнище, с цел да окажем напън върху Обединеното кралство “, закани се Бон.

„ Ние пазиме нашите ползи. Правим го добре и дипломатично, само че когато това не работи, ние вземаме ограничения. Островите в Ла Манша, Обединеното кралство, зависят от нас за енергийните си доставки. Те считат, че могат да живеят независимо и да навредят на Европа. И защото не може да стане, те се отдават на еднокранни дейности и то по нападателен метод “, добави той. Англия е чист вносител на сила от френските атомни електроцентрали. Париж по-рано предложи да понижи доставките за Джърси, чиято сила се обезпечава посредством подводни кабели по търговски контракт сред френската компания EDF и Jersey Electricity Company. Съгласно съглашението за търговия и съдействие след Брекзит, подписано на Бъдни вечер, при положение на спор по въпроса за Джърси Европейски Съюз може да предприеме едностранни ограничения „ пропорционални на хипотетичния неуспех на ответната страна и на икономическото и общественото влияние от това “.

Споразумението за търговия и съдействие също основава връзка сред продължаващия достъп на Европейски Съюз до английските води до 30 юни 2026 година и достъпа на Обединеното кралство до електрическата и газовата мрежа на блока. Енергийната част на съглашението разрешава на Обединеното кралство на процедура неизменен достъп, само че това изтича на същата дата като договорката за достъп, което покачва опасенията, че това може да се употребява като лост. Нивото на квотата за лов на риба ще бъде несъмнено посредством годишни договаряния след 2026 година

Говорител на Комисията се опита да омаловажи разногласието, като добави, че в Брюксел са „ в непрекъснат контакт с управляващите на Обединеното кралство, с цел да подсигуряват, че всички заявки за лиценз ще бъдат прегледани допустимо найскоро “. " Отбелязахме известията от предходната седмица, само че съжаляваме, че с броя на предоставените лицензи към момента не е допустимо да се постави завършек на този въпрос ", сподели той. „ Обединеното кралство разгласява тяхната методология и в този момент обсъждаме разликите с управляващите на Англия и Джърси във връзка с правата на съответните лодки. От наша страна ще продължим да се ангажираме в полза на нашите риболовци и дами, тъй че да бъдат предоставени спомагателни лицензи “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР