ЕС изрази загриженост в понеделник относно това, което нарече враждебни

...
ЕС изрази загриженост в понеделник относно това, което нарече враждебни
Коментари Харесай

ЕС е загрижен за „враждебните забележки“ на Турция срещу Гър...

ЕС изрази угриженост в понеделник по отношение на това, което назова „ враждебни забележки “, откакто турският президент Тайип Ердоган упрекна Гърция в окупация на демилитаризирани острови в Егейско море и сподели, че Турция е подготвена да „ направи нужното “, когато му пристигна времето.

Историческите противници, само че също по този начин и членки на НАТО, Турция и Гърция са в несъгласие по въпроси, вариращи от военни полети и статута на островите в Егейско море до морските граници и търсенето на природен газ в Средиземно море, както и етнически разделения Кипър.

„ Непрекъснатите враждебни забележки от страна на политическото управление на Турция против Гърция пораждат съществени опасения и изцяло опонират на по този начин нужните старания за деескалация в Източното Средиземноморие “, сподели в изказване Петер Стано, представител на висшия представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел.

„ Заплахите и нападателната изразителност са неприемливи и би трябвало да спрат “, добави той, наблягайки настояванията на Европейски Съюз разликите да бъдат позволени по кротичък път и при цялостно ценене на интернационалното право.

„ Европейски Съюз повтаря упованията си от Турция съществено да работи за деескалация на напрежението по резистентен метод в полза на районната непоклатимост в Източното Средиземноморие и да зачита изцяло суверенитета и териториалната целокупност на всички държави-членки на Европейски Съюз “, заключи Стано.

Анкара неотдавна упрекна Атина, че въоръжава демилитаризираните острови в Егейско море – нещо, което Атина отхвърля.

Гърция реагира, като съобщи, че няма да последва Турция в нейната „ възмутителна ежедневна пързалка “ от изказвания и закани.

Докато Ердоган се приготвя за това, което се обрисува да бъде най-голямото изборно предизвикателство от съвсем 20-годишното му ръководство през 2023 година, президентът акцентира достиженията си на международната сцена. Той също по този начин ускори реториката си във връзка с външната политика.

Анкара упорства, че островите в Егейско море са били дадени на Гърция според договорите от 1923 година и 1947 година при изискване, че тя не ги въоръжава. Външният министър Мевлют Чавушоглу неведнъж е заявявал, че Турция ще стартира да слага под подозрение гръцкия суверенитет над островите, в случай че Атина продължи да ги въоръжава.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР