ЕС изпълнява едно свое основно предназначение и това е да

...
ЕС изпълнява едно свое основно предназначение и това е да
Коментари Харесай

Меглена Кунева: Шенген не е автоматичен, това е политическа оценка и техническа готовност.

ЕС извършва едно свое главно предопределение и това е да можем да се съпоставяме с страни, подхванали пътят към това хората да живеят добре, да бъдат предпазени и да вършат свободно стопанска система, да пътуват и учат свободно. Това сподели в предаването " Това е България " на Радио " Фокус "    Меглена Кунева, дипломат на Европейски Съюз пред Съвета на Европа, някогашен вицепремиер, основен договарящ и първи български еврокомисар.

" Това при нас не се получава, тъй като не ни доближава публичен дух, самостоятелност, безпристрастност и солидарност помежду ни. Ние сами си създаваме хибридни войни и влизаме в тях. Членството в Европейски Съюз и еврозоната е заслуженост, а не подарък. Шенген е политическа оценка за една страна ", сподели още Меглена Кунева. 

Ние нямаме друга посока освен да се съпоставяме, за да забележим по какъв начин и защо се ръководи по-добре в Хърватска и Румъния, да вземем за пример, и до каква степен може да ни се възвърне оптимизма и да стартираме малко по малко да построяваме такава страна, добави Кунева.

Средствата, които получаваме от Европейски Съюз през европейските фондове, е доста сериозна форма на тласкане на България напред и в никакъв случай няма да ни бъде отказана помощ и взаимност.  Изборът е наш и този избор и пропуснатите благоприятни условия болят в този момент, сподели още еврокомисарят Меглена Кунева.

Според нея, на нас не ни доближава публичен дух, не доближават институции, които да работят, не ни доближава самостоятелност и необходимата доза безпристрастност да признаем къде сме сбъркали. Не ни доближава и сътрудничество вътре посред ни, с цел да набележим стъпките, които трябва да създадем. Ние не приказваме за взаимност вътре в страната. В доста тежка обстановка сме сега даже,  когато става въпрос за обществена политика, за стопански и обществени начинания на политиците.

" Имам възприятието, че те говорят помежду си единствено, с цел да отразят дребна победа, или за да нанесат голяма рана на политическия си опонент, вместо да приказват с хората и между тях. Тези неща липсват, и като притурим и това, че езикът стана забранителен за употреба на политическо равнище, всичко това води до тази картина, която в момента не ни дава изключително основание за оптимизъм. Не успяваме да реализираме съгласие по нито една тематика. Така няма да стане. Не можем винаги да започваме градежа на къщата от кота нула.

Сами си сътворяваме хибридни войни вътре в страната, а с това можем да отслабим и Европейски Съюз. А когато ние даваме такива сигнали от вътрешната страна, това може да се използва от всеки противник, счита още Кунева.

Шенген е знак на сигурност и на това, че вътре в страната институциите работят добре. Шенген не е автоматизиран, това е политическа оценка и техническа подготвеност. Но преди всичко е политическа оценка.

" Липсата на грижа за администрацията също е едно от най-тежките провали,  които напоследък са нанесени на страната, съгласно Кунева. Липсват обикновени знания. 

Държавата, това са хората. Не може непрестанно да се изненадваме от личната си неопитност. Липсва ни мотивация за действия и език. Политиците унищожиха единственото си оръжие - езикът, думата си, тези окопи, в които се отзоваха всички, много трудно се минават ", счита още Меглена Кунева. 

По думите и, у нас на първо време би трябвало да бъде позволена политическата криза, в която сме и да стартираме малко по малко и непрекъснато, с цел да почистим думите и действията си от експанзията. Да приказваме, да се основава разговор.

Ако има нещо, което желая да видя е тази картина да оживее - различни хора, с разнообразни желания да могат да си приказват, добави еврокомисарят Меглена Кунева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР