ЕС има готовност да плати по 2000 евро на всеки

...
ЕС има готовност да плати по 2000 евро на всеки
Коментари Харесай

ЕС дава по 2000 евро на всеки мигрант в Гърция, ако се върне в родината си

ЕС има подготвеност да заплати по 2000 евро на всеки от мигрантите в пренаселените лагери на гръцките острови, който желае да се върне в родната си страна.

Комисарят по вътрешните работи на Европейски Съюз Илва Йохансон разгласи механизма в Атина през днешния ден. Тя беше контрактувана с гръцкото държавно управление, заяви Би Би Си. Тя съобщи, че мярката е краткотрайна и предлагането е отворено единствено за един месец - и единствено за мигранти, пристигнали преди 1 януари.

Тя сподели, че най-малко 5000 мигранти дават отговор на изискванията за " непринудено завръщане ".

Този месец стотици мигранти и бежанци доближиха до гръцките острови покрай Турция с лодки, което усилва натиска върху локалните приемни центрове. Лагерите на тези острови към този момент имат близо 42 000 лица, търсещи леговище, макар че са проектирани за към 6 000.

Международната организация „ Лекари без граници ” , която работи на островите сигнализира, че повече от 14 000 от намиращите се в тези лагери мигранти са деца.

" Всички живеят в ужасяващи условия в тези пренаселени центрове, в непрекъснат боязън и без достъп до съществени битови услуги като тоалетни, душове, електричество ", съобщи пред Би Би Си Стефан Оберрайт, началник на задачата на организацията в Гърция.

„ Нашите екипи в клиниката против лагера „ Мория ” дневно преглеждат по към 70 деца, в това число такива, които страдат от хронични болести, за които не сме в положение да осигурим верни грижи “. Йохансон съобщи, че седем страни членки на Европейски Съюз са се съгласили да вземат от 1600 непридружени деца от лагерите, считани за изключително уязвими. Много от мигрантите са сирийци, бягащи от гражданската война, само че има и афганистанци, пакистанци и западноафриканци. Не е ясно какъв брой от тях биха получили статут на емигрант в Европейски Съюз.

Международните организации смятат Сирия за прекомерно рискова за мигрантите, с цел да бъдат изпратени назад там, само че някои други страни на генезис, като Пакистан, се смятат за задоволително безвредни.

Гърция краткотрайно замрази обработката на нови молби за леговище - ход, наказан от групите правозащитните организации.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР