ЕС и Вашингтон трябва да съгласуват своите позиции, за да

...
ЕС и Вашингтон трябва да съгласуват своите позиции, за да
Коментари Харесай

САЩ търсят хармонизиране на климатичните политики с ЕС

ЕС и Вашингтон би трябвало да съгласуват своите позиции, с цел да се оправят с изменението на климата. Това съобщи американският делегат Джон Кери във Брюксел във вторник, потвърждавайки изместването на политиката на новата американска администрация от анулацията на отбраната на околната среда на Доналд Тръмп.

„ Нямаме по-добри сътрудници от нашите другари тук в Европа в Европейски Съюз. За нас е значимо да се съгласуват позиции в този момент, което ще обсъдим през днешния ден, тъй като никоя страна не може да позволи тази рецесия. Това визира всяка страна “, сподели Кери на взаимна конференция с ръководителя на Европейски Съюз по Зелената договорка Франс Тимерманс.

Следващото десетилетие би трябвало да бъде десетилетие на деяние, добави Кери, наблягайки, че спазването на уговорките от Париж не би било задоволително, с цел да се избегне фрапантното световно стопляне. Кери се срещна с колегията на комисарите, вицепрезидента Хосеп Борел и ръководителя на комисията Урсула фон дер Лайен, които обявиха, че има доста работа по климата и Европейски Съюз не може да се направи самичък. „ Чудесно е да знаем, че още веднъж имаме другар в Белия дом “, добави фон дер Лайен.

Тимерманс също по този начин акцентира нуждата Съединени американски щати и Европейски Съюз - два от най-големите емитенти на нездравословни излъчвания в света - да работят дружно преди среща COP 26 в Глазгоу през ноември.

„ Ще работим ръка за ръка, с цел да реализираме триумф на Глазгоу. Ще бъде много с напрежение, с цел да го реализираме. Ще бъде много тежко, до момента в който убедим другите огромни играчи в света да постъпят вярно “, сподели той.

Съединени американски щати и Европа дружно, добави той, биха могли да „ реалокират планини “ и да доведат до смяна към свят, в който може да се живее и работи в рамките на планетата.

Нито Кери, нито Тимерманс обясниха какво биха могли да „ подредят “, само че някои климатични деятели приканиха международните водачи да се придържат към климатичната дипломация и да окажат напън върху Китай да усили амбициозните си проекти за запазване на климата.

„ Европейски Съюз и Съединени американски щати могат да се трансфорат в новия мотор за световни климатични дейности, само че единствено в случай че всички се движат в една и съща посока “, сподели Дженифър Толман, старши политически консултант в мозъчния концерн, E3G, представен от Euroactiv. „ Съгласуването на основните въпроси, свързани с дипломацията в региона на климата и регулаторните въпроси, може да насърчи другите огромни емитенти да създадат повече и да оформят разпоредбите на нововъзникващите зелени пазари в международен мащаб. “ Но тя предизвести, че актуалната климатична дипломация сред Съединени американски щати и Европейски Съюз е единствено мощно съгласувана по принцип, а не на процедура.

Друго допустимо уеднаквяване на позициите може да бъде някаква форма на ценообразуване при въглеродния налог или сходна такса. Европейски Съюз възнамерява да показа предлагането си за механизъм за поправяне на въглеродните граници през юни, а поддръжката на Съединени американски щати би помогнала да се избегнат ответни ограничения за търговията и възможна реакция в Световната комерсиална организация.

Обновени връзки

Посещението на Кери бележи главен дирек за връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати и политиката на Америка в региона на климата. Откакто встъпи в служба, президентът Байдън обърна доста политики от ерата на Тръмп като страната се причисли назад към Парижкото съглашение.

Очаква се Съединени американски щати да обещаят своята дълготрайна цел за безвъглеродна стопанска система до 2050 година и да дават своя обновен народен принос до април, когато ще бъдат домакини на срещата на върха на водачите по климата в Деня на Земята (22 април).

Кери сподели, че е пристигнал да „ възобнови “ съдействието във връзка с климатичните дейности с Европа, добавяйки: „ Сега ще би трябвало да бъде още по-силно... Изправени сме пред изключителна рецесия, тъй като науката крещи към нас “.

Посещението е мощно обръщение, че Съединени американски щати се завръщат в договарянията за климата с по-силна упоритост, съобщи за изданието и Юлиан Попов, някогашен министър на околната среда от България. „ Това също е знак, че Съединени американски щати желаят да наваксат и компенсират четиригодишното си неявяване по времето на Тръмп “, добави той.

Неспоменати провокации

Кратката конференция прегледа доста от главните проблеми в климатичната дипломация сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, като газопровода „ Северен поток 2 “ и климатичните връзки с Китай на световна сцена.

Въпреки че износът на полутечен природен газ от Съединени американски щати се усили доста при Тръмп и процесът се чака да продължи по тази траектория, Вашингтон изрази опозиция против построяването на Северен поток 2 - газопровода, свързващ Русия и Германия. Съединени американски щати са подготвени да наложат наказания на компании, участващи в плана.

Китай също остана неупоменат, макар че визитата на Кери следва издаването на четиринадесетата петилетка на Китай, която бе подложена на рецензии за неналичието на упоритост за декарбонизация.

Съгласуването сред Европейски Съюз и Съединени американски щати във връзка с климатичните упования от Китай може да усили натиска върху Пекин, който да усили упоритостите си за климата.

„ Ако Европейски Съюз и Съединени американски щати показват съгласувани проекти за увеличение на климатичните упоритости в кратковременен проект, те ще дадат градивен сигнал на Китай и други огромни стопански системи, които в последно време са нараснали обещанията си за климата “, сподели Агнесе Руджеро, политически чиновник в Carbon Market Watch.

„ Самата концепция за механизъм за пригаждане на въглеродните излъчвания на граница би могла да спомогне за задействането на още някои задължения за климата от огромни стопански системи като Япония и даже от самия Китай, само че в последна сметка тя не може да замести световните дипломатически старания за обезпечаване на по-широкообхватни климатични дейности, “ добави тя.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР