ЕС и САЩ са съгласували текста на споразумение за разрешаване

...
ЕС и САЩ са съгласували текста на споразумение за разрешаване
Коментари Харесай

ЕС и САЩ се договориха за подялба на Косово

ЕС и Съединени американски щати са съгласували текста на съглашение за разрешаване на косовския въпрос. Документът планува разделянето на Косово и обмена на територии сред Белград и Прищина, написа немският ежедневник „ Франкфуртер Рундшау “.

Според изданието документът – озаглавен „ Споразумение за нормализиране на връзките “, съдържа 17 точки, и би трябвало да бъде подписан от висши представители на Сърбия и Косово на 12 юни във Вашингтон и да влезе в действие шест месеца по-късно.

В съглашението са планувани “нови граници сред албанци и сърби в Северно Косово ”, което ще бъде включено към територията на Сърбия, до момента в който Косово ще “анексира територии в Сърбия, населявани най-вече от албанци ”.

Според „ Франкфуртер Рундшау “ Косовска Митровица ще получи “специален статут ”, а “Газивода ” и “Трепча ” ще бъдат приватизирани за 99 години и ще бъдат сложени под контрола на непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации “, до момента в който Коридор 10 в Южна Сърбия ще бъде подложен под интернационална протекция ”. Изданието твърди, че Белград и Прищина са изложени на непрестанен напън да одобряват съглашението.

Вестникът показва, че концепцията за „ етническа смяна на границите “ е подкрепяна още през август предходната година от еврокомисаря по разширението Йоханес Хан и висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Сега към поддръжниците на концепцията за сходно разделяне се причисли и администрацията на американския президент Доналд Тръмп, „ която промени позицията си по въпроса на 180 градуса “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР