ЕС и САЩ представиха на властите в Прищина няколко искания,

...
ЕС и САЩ представиха на властите в Прищина няколко искания,
Коментари Харесай

ЕС и САЩ засилиха натиска върху Белград и Прищина за преодоляване на кризата в Северно Косово

Европейски Съюз и Съединени американски щати показаха на управляващите в Прищина няколко претенции, целящи усмиряване на обстановката в Северно Косово, в това число провеждането на нови избори и образуването на Съюз на сръбските общини. Това осведоми сръбската социална телевизия РТС, представена от Българска телеграфна агенция.

Косовският министър председател Албин Курти, след диалог с представител на Белия дом, съобщи, че е подготвен за провеждането на нови избори при изискване, че косовските сърби прекратят митингите си.

Напрежението в Северно Косово набъбна предишния петък, когато косовски сърби се пробваха да попречат на неотдавна определените косовски албански кметове да влязат в общинските здания и да поемат отговорностите си в общините, обитаеми най-вече със сърби. Косовската полиция употребява тогава сълзотворен газ, с цел да разпръсне събралите се и да пусне новите чиновници в офисите. В понеделник се стигна до конфликти сред протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени към 30 бойци от КейФОР и към 50 косовски сърби.

Косовските сърби не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово и към момента гледат на Белград като на своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите в Косово бойкотираха локалните избори през април и претендентите от албански генезис завоюваха изборите в четири общини, обитаеми най-вече със сърби - Звечан, Лепосавич, Зубин поток и Северна Митровица.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел ускори нощес натиска върху косовските управляващи за взимане на ограничения за деескалация на напрежението.

Имаме три ясни претенции – нови избори в този момент, гарантиране на присъединяване на косовските сърби, започване на основаването на Съюз на сръбските общини. Неспазването им ще има съществени последствия за нашите връзки, написа в Туитър Борел.

Сърбия упорства за основаването на Съюз на сръбските общини в Косово, обхващащ общините, обитаеми най-вече с косовски сърби. Прищина не желае да разреши основаването на подобен съюз, подкрепян от Белград, защото се притеснява, че ще се образува анклав, който би подкопал нейния суверенитет. Сърбия обаче декларира, че съюзът е нужен, с цел да се защитят правата на сърбите в Косово, които са към пет % от популацията, наброяващо 1,8 милиона души. Същевременно Конституционният съд на Косово разгласи основаването на подобен съюз за противоконституционно, защото не включва останалите етнически общности и може да докара до практикуване на изпълнителна власт.

Президентът на Косово Вьоса Османи и сръбският президент Александър Вучич се срещнаха за малко нощес в наличието на Борел, френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц в коридорите на среща на върха на Европейската политическа общественост в Молдова, отбелязва Ройтерс.

Ръководителят на Европейски Съюз по външната политика и сигурността приказва малко откакто френският президент Еманюел Макрон прикани Прищина и Белград да провеждат нови избори допустимо най-скоро в четирите общини в Северно Косово, обитаеми най-вече със сърби.

Макрон сподели, че той и немският канцлер Олаф Шолц са поискали ясни решения до идната седмица.
След срещата с Вучич Османи упрекна сръбския водач, че " хленчи и се оплаква и... не споделя истината ".  Тя обаче уточни, че Косово може да организира нови избори на север със сръбско присъединяване, в случай че те бъдат проведени законно.
След срещата Вучич не разяснява диалозите с Османи.
По-рано през вчерашния ден двамата водачи не показаха предпочитание да се срещнат, до момента в който не отстъпиха пред интернационалния напън, отбелязва Ройтерс.
Те не се поздравиха при идването си на срещата на върха даже когато стояха единствено на метри един от различен на аления килим.
Преди срещата на Вучич с европейските представители той разяснява, че косовските управляващи би трябвало да изтеглят " хипотетичните кметове " от Северно Косово и разгласи, че косовските специфични полицейски елементи там са противозаконни.

 

Косовският министър председател Албин Курти също разгласи нощес единодушието си за нови избори след телефонен диалог със заместник-съветника по националната сигурност на Белия дом Джонатан Файнър. Курти сложи като условия за новия локален избор протестиращите сърби да се отдръпват.
„ Благодарих му за позвъняването и дадох обещание да работя със Съединени американски щати за усмиряване на обстановката “, написа Курти в Туитър, заявявайки, че „ незабавното преустановяване на насилието “ би трябвало да предхожда новите избори.

 

Преди това Курти беседва по телефона и с трима американски сенатори – Крис Мърфи, Пийт Рикетс и Джийн Шахин, членове на комисията по външна политика на Сената на Съединени американски щати.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР