ЕС и Иран по време на преговорите в Техеран се

...
ЕС и Иран по време на преговорите в Техеран се
Коментари Харесай

ЕС и Иран потвърдиха ангажимента си по ядрената програма и се договориха за семинар на високо ниво


Европейски Съюз и Иран по време на договарянията в Техеран се договориха да проведат в края на ноември в Брюксел семинар на високо равнище за нуклеарното съдействие, излиза наяве от известие на Европейската комисия (ЕК).
Европейски Съюз и Иран удостоверяват уговорката си към Съвместният изчерпателен проект за деяние, в това число и ситуациите, касаещи съдействието за мирния атом, се споделя в взаимното изказване след договарянията с еврокомисаря по енергетиката.
В събота в Техеран се състоя среща на еврокомисаря Мигел Ариас Канете и шефът на организацията за нуклеарна енергетика на Иран Али Акбар Салехи.
„ Срещаме се, с цел да потвърдим уговорките на Европейска комисия и на Организацията за атомна енергетика на Иран за реализиране на Съвместния изчерпателен проект за деяние и в частност приложение 3 към него, касаещо „ гражданското нуклеарно съдействие “ - се споделя в изказването, публикувано от Европейска комисия.
„ Европейската комисия поддържа напъните на Иран за контролиране на безвредното и отговорно потребление на нуклеарната енергетика, в това число присъединение към съответстващите интернационалните конвенции “, се споделя в нея.
Страните, съгласно документа са постигнали договореност за „ трети семинар на високо равнище във връзка с нуклеарното съдействие, който ще се състои в Брюксел в края на ноември 2018 година “
„ Приветстваме усилването на връзките на всички равнища и се надяваме на по-нататъшното им развиване през идващите месеци и години “, се споделя в документа.
Междувременно организация Ройтерс заяви, че Иран ще възобнови обогатяването на уран, в случай че Европейски Съюз не успее да отбрани нуклеарното съглашение.
Директорът на нуклеарната организация на Иран Али Акбар Салехи съобщи, че страната му ще продължи обогатяването на урана, в случай че Европейски Съюз не успее да резервира живо съглашението за Иранската нуклеарната стратегия, след излизането на Съединени американски щати от него, заяви организацията.
„ Ако другата страна се придържа към обещанията си, ние ще също ще спазим своите. Нашата политика е да изчакаме няколко седмици. Има доста благоприятни условия, измежду тях е и 20-процентното обогатяване на урана “, съобщи Салехи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР