ЕС и Германия са конструктивни разговори за спирането на продажбите

...
ЕС и Германия са конструктивни разговори за спирането на продажбите
Коментари Харесай

ЕС преговаря с Германия за край на бензиновите коли след 2035 г.

ЕС и Германия са градивни диалози за прекъсването на продажбите на коли с мотори с вътрешно горене в Съюза до 2035 година, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

След месеци договаряния окончателното решение на страните членки (Съвета) на Европейски Съюз за възбраната се очакваше на следващия ден. На 3 март обаче шведското председателство взе решение за отлагането м. Това стана след възражения от Германия, която е най-големият производител на коли в Европа, както и от Италия.

Германският министър на превоза Фолкер Висинг съобщи, че Берлин не може да се съгласи на такава цялостна възбрана на моторите с вътрешно горене на този стадий. Той добави, че Комисията би трябвало да внесе предложение по какъв начин след 2035 година биха могли да се употребяват мотори с вътрешно горене, които работят с климатично неутрални синтетични горива, известни като е-горива.

Според Фон дер Лайен по принцип пътят е отворен за нови автомобилни технологии.

“Но това би трябвало във всеки случай да е в равновесие с задачите на нашата климатична политика. И ние би трябвало да реализираме точно баланс. Все още работим по него ", сподели тя пред медиите в двореца “Мезеберг ” в Източна Германия.

Урсула фон дер Лайен бе посетител на двудневно закрито за медиите съвещание на немското държавно управление в двореца “Мезеберг “. 

Висинг е член на насочената към бизнеса Свободна демократическа партия (СДП). Тя е най-малкият от трите съдружни сътрудници в ръководеща коалиция, в която вземат участие още социалдемократите и “Зелените ".

Други членове на кабинета на канцлера Олаф Шолц като министъра на околната среда Щефи Лемке от " Зелените " желаят Германия да поддържа възбраната на моторите с вътрешно горене.

Синтетичните горива се създават от композиция сред водород и въглероден диоксид, който може да бъде извлечен от атмосферата. Тези горива се считат за климатично неутрални, в случай че силата, нужна за производството им, се създава от възобновими източници.

Доколко обаче широкомащабното приложение на синтетични горива е благотворно или на практика осъществимо е предмет на разногласия. Според последователите им те са защитаваща климата опция на изкопаемите горива. Критиците обаче твърдятт, че синтетичните горива би трябвало да бъдат употребявани единствено в неизбежни случаи във въздушния и морския превоз, до момента в който потреблението им в огромен брой транспортни средства би било похабяване на зелена сила.

Плановете за понижаване на въглеродните излъчвания от новите коли към 2035 година със 100 %, което значи на процедура възбрана на моторите с вътрешно горене, са част от по-голям пакет за битка с климатичните промени.

Европейски Съюз желае да понижи излъчванията на парникови газове с най-малко 55 % до 2030 година спрямо нивото от 1990 година и да реализира климатична индиферентност през 2050 година
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР