ЕС е на път да смекчи знакова част от законодателството

...
ЕС е на път да смекчи знакова част от законодателството
Коментари Харесай

ЕС смекчава мерките срещу автомобилното замърсяване заради лобизъм?

ЕС е на път да смекчи знакова част от законодателството във връзка със замърсяването на колите след сериозния лобизъм от страна на автомобилната промишленост, което, съгласно специалисти, ще аргументи здравни и екологични вреди за 100 милиарда евро, съобщи.

Анализ на Консорциума за ултра ниски автомобилни излъчвания (Clove), възложен извънредно на The Guardian и Voxeurop, демонстрира, че половината от прогнозните дефинитивни спестявания от новия стандарт Евро 7 ще бъдат изгубени поради провалите, породени от несъразмерните равнища на азотен диоксид.

Този отровен газ е главният замърсител, отделян от моторите с вътрешно горене, най-много дизеловите, и е причина за 49 000 случая на преждевременна гибел в Европейски Съюз и 5 750 във Англия единствено за година.

Консорциумът Clove, част от който са водещи европейски учени, откриватели и експерти от автомобилния бранш, извършва ролята на заплатен съветник на Европейската комисия за разглеждане на най-ефективните варианти във връзка с Евро 7 -поредната от редица ограничения, регулиращи замърсяването от колите.

Експертите от Clove са предложили доста понижаване на количествата на азотен диоксид, които колите имат право да отделят, както и стягане на действителните условия за шофиране при тестванията за утвърждение на новите модели.

Въпреки това, според съглашението на 27-те страни членки на Европейски Съюз от септември, рестриктивните мерки за азотен диоксид (и други нездравословни замърсители, като фини прахови частици), както и тестванията за утвърждение, на процедура остават без смяна, спрямо предходния стандарт Евро 6.

Единствената забележителна смяна е регулацията за първи път при рестриктивните мерки на частиците от гуми и спирачки.

Автопроизводители обявиха, че предлагането на комисията е “напълно непропорционално, повишавайки разноските за промишлеността и потребителите при лимитирани изгоди за околната среда ”. Европейският парламент би трябвало да гласоподава предлагането за стандарта Евро 7 през днешния ден.

От Clove споделят, че разноските на промишлеността за производството на по-чисти транспортни средства, които се пресмятат на към 30 милиарда евро, биха били доста по-малки от предстоящите изгоди за Европейски Съюз на стойност 182 милиарда евро, които по-строгите ограничавания върху замърсяването по пътищата можеха да обезпечат.

“Нашият разбор на разноските и изгодите е основан на транспарантни модели и изчерпателен разговор с всички заинтригувани страни, включително автопроизводители и автомобилни снабдители, ” споделя професор Зисис Самарас, координатор на Clove.

Автопроизводителите лобираха съществено за смекчаването на нормите. Имейли и протоколи, с които са се сдобили от Guardian и Voxeurop, демонстрират, че Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) е лобирала съществено пред Европейската комисия.

По време на загадка среща от 1 юни 2022 година сред представител на европейския комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон и тогавашния ръководител на AceaОливер Ципсе, който е и основен изпълнителен шеф на BMW, автопроизводителите са изказали причини против строгите ограничавания за излъчванията на азотен диоксид и в интерес на запазването на слабите проби за утвърждение.

Протоколът от срещата демонстрира, че представителят на Бретон е уверил Ципсе, че комисията ще “постави амбициозни, само че изпълними условия ”.

Предложението, което беше показано от комисията през ноември 2022 година, значително включва пределните стойности на излъчванията, предложени от промишлеността, макар съвета на консултантите от Clove и това, че Европейски Съюз е похарчил 80 млн. евро за планове, постоянно с автопроизводители, които демонстрират, че с актуалните технологии са вероятни налични усъвършенствания за понижаване на излъчванията.

Срещата сред представителя на комисията и Acea не е включена в обществения указател за бистрота, макар че оповестението на сходни срещи е наложително, написа The Guardian.

Според няколко източника на изданието, по-ниските граници за излъчванията на отработени газове са разменени от комисията като част от негласна договорка за обезпечаване на поддръжката на промишлеността за последователното унищожаване на моторите с вътрешно горене в целия Европейски Съюз през 2035 година

По-строгият стандарт Евро 7 би наложил “насочване назад на запаси и инженери към технологията на моторите с вътрешно горене, която ще бъде отживялост единствено след няколко години ”, споделя пред Guardian Матиас Йохансон, началник Връзки с обществеността във Volvo.

Законодателните промени на Европейска комисия би трябвало да бъдат утвърдени от обособените държавни управления, а слабото в началото предложение оставя по-малко благоприятни условия за договаряния.

Природозащитни неправителствени организации разкритикуваха отслабеното законодателство. “До 2035 година ще бъдат продадени 95 млн. автомобила, сертифицирани като Евро 7.

Без ефикасни правила за понижаване на излъчванията, доста от тези коли ще продължат да тровят въздуха ни най-малко до 2050 година ”, споделя Ана Краинска управител Автомобилни излъчвания и качество на въздуха в Transport & Environment. Според нея, предлагането за Евро 7 съставлява “грийнуошинг на Евро 6 ”.

На процедура, законовите пределни правила на излъчванията към момента се надвишават постоянно, демонстрират направени неотдавна проби. Експерти настояват, че актуалните лабораторни измервания не дават отговор на действителните условия на шофиране, да вземем за пример, при по-старите коли, при по-ниски температури или при дистанции под 16 км, които нормално се изминават в градска среда.

Противопоставянето на автомобилната индустрияна обновяването на тестванията за нездравословни излъчвания отразява абсурда Дизелгейт от 2015 година, при който автопроизводители използваха софтуерни трикове, с цел да заобикалят разпоредбите, ограничаващи нездравословните излъчвания.

От Международния съвет за чист превоз оповестиха, че навременното налагане на предлагането на комисията би предотвратило 7 300 случая на преждевременна гибел в Европейски Съюз до 2050 година

“За всеки 1 милиарда евро, извоювани от няколко автопроизводители, европейските жители ще губят по няколко милиарда евро поради болести, хоспитализации, деградация на естествени активи и други обществени разноски.

Страните членки би трябвало да се срамят от това, че слагат ползите на печалбари пред тези на личните си жители ”, споделя Краинска.

От Европейска комисия и Acea потвърдиха, че срещата от юни 2022 година се е провела. “От Acea в действителност се позоваха на предложенията за стандарта Евро 7, които бяха изпратени до комисаря Бретон, ” е декларирал представител на Acea.

„ Предложението за Евро 7 не е в следствие от настояванията на една заинтригувана страна, а по-скоро плод на деликатно изследване след доста обширна консултация с всички заинтригувани страни “, съобщи представител на комисията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР