ЕС дава на Молдова помощ от 60 млн. евро, за

...
ЕС дава на Молдова помощ от 60 млн. евро, за
Коментари Харесай

ЕС дава на Молдова 60 млн. евро помощ посред газовия спор с Русия

ЕС дава на Молдова помощ от 60 млн. евро, с цел да може проевропейската администрация в страната да закупи природен газ на фона на разногласието за доставки с Русия, разгласи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това няма да бъде задоволително да задоволи потребностите на Молдова след блокажа в договарянията с " Газпром ", само че пред Politico представител на Брюксел споделя, че сумата ще бъде отпусната под формата на грантове, а не на заеми, и може да бъде последвана от спомагателна финансова поддръжка.

Споразумението за доставки с Русия изтича в края на октомври. В сряда молдовският вицепремиер отпътува за Санкт Петербург в нов опит да беседва с управлението на " Газпром ", а министър председателят Наталия Гаврилица отиде в Брюксел, с цел да търси помощ.
Обявено изключително състояние
Миналата седмица Фон дер Лайен разказа следната обстановка пред водачите на Европейски Съюз - при приключването на молдовския газов контракт и почналите договаряния " Газпром " предложил или прекомерно висока цена, или сключването на дълготрайно съглашение със съпътстващи политически условия, които били неприемливи. В резултат на което в Молдова сега е оповестено изключително състояние.

В сряда Москва отхвърли обвиняванията, че " Газпром " е употребявал газовите диалози със страната, с цел да извлече политически отстъпки. И акцентира, че става въпрос за чисто търговски връзки.

" Молдовагаз " - дъщерна компания на " Газпром ", съобщи, че обстановката в Молдова е " покрай сериозна " поради рисково ниските нива на газ в системата. В сряда операторът на газопреносната мрежа на Украйна GTSOU изпрати към 15 млн. куб. м газ, с цел да помогне на закъсалата страна да поддържа минималното належащо налягане в тръбите. Пред Politico от GTSOU показват: " В Украйна сме прекомерно наясно с тактиките на напън, които могат да бъдат разказани само като преобразяване на силата в оръжие и явно изнудване. Така че когато научихме, че Молдова е трябвало да разгласи изключително състояние, не се поколебахме да предложим помощ в духа на солидарността. " И допълват, че в новата действителност, в която на Молдова й се постанова да диверсифицира доставките си, GTSOU предлага постоянен източник на газ: " Тези варианти са задоволителни, с цел да покрият изцяло молдовските потребности и сме подготвени постоянно да транспортираме газ ".

Същевременно молдовската комунална компания " Енергоком " провежда търгове за 5 млн. куб. м газ. До този миг спечелилите участници са холандската компания Vitol, полската PGNiG и украинско-американският снабдител ERU Group.
" Не " на политическото въздействие
Пред Politico представител на Молдова, осведомен с договарянията, споделя, че страната желае да организира диалози с " Газпром ". Но акцентира, че " това държавно управление в никакъв случай няма да се поддаде на политическо въздействие " във връзките си с Европейски Съюз.

Отпуснатите от Европейската комисия 60 млн. евро са задоволителни, с цел да се заплати за газ за към седмица въз основата на настоящето ползване на Молдова. Украинското държавно управление се е съгласило на спомагателни доставки, само че детайлностите за проектоспоразумението посредством държавната " Нафтогаз " към момента не са оповестени.

Европейски Съюз дава на Молдова помощ от 60 млн. евро, с цел да може проевропейската администрация в страната да закупи природен газ на фона на разногласието за доставки с Русия, разгласи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това няма да бъде задоволително да задоволи потребностите на Молдова след блокажа в договарянията с " Газпром ", само че пред Politico представител на Брюксел споделя, че сумата ще бъде отпусната под формата на грантове, а не на заеми, и може да бъде последвана от спомагателна финансова поддръжка.Споразумението за доставки с Русия изтича в края на октомври. В сряда молдовският вицепремиер отпътува за Санкт Петербург в нов опит да беседва с управлението на " Газпром ", а министър председателят Наталия Гаврилица отиде в Брюксел, с цел да търси помощ.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР