ероятността всеки един момент да стане силно земетресение в района

...
ероятността всеки един момент да стане силно земетресение в района
Коментари Харесай

За изключително висок риск от унищожително земетресение в Истанбу...

ероятността всеки един миг да стане мощно земетресение в региона на Мраморно море е доста висока. За Истанбул този риск е 47 %, уточни ученият.

 

Той направи мненията броени дни след земетресението със мощ 5,1, което в понеделник разклати Северозападна Турция, в това число Истанбул.

 

Според Гьорюр магнитудът на предстоящото земетресение може да бъде 7,2, в случай че е в региона на Кумбургаз в Мраморно море, в случай че е в региона на Принцовите острови, ще бъде 7. Възможен е и трус със мощ 7,5, счита ученият.

 

Сеизмолозите неведнъж са предупреждавали за опцията от ново мощно земетресение в региона на Истанбул. При земетресения с магнитуд 7 и повече към 90 хиляди здания може да рухнат, а 260 хиляди ще бъдат развалени, поради което ще са нужни краткотрайни жилища за 4,5 милиона души.

 

Турските управляващи започнаха да приказват съществено за нуждата от подготовка на 16-милионния мегаполис за мощно земетресение след опустошителните земетресения в югоизточната част на страната на 6 февруари. 

 

Министърът на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мехмет Йозхасеки съобщи преди време, че към 1,5 млн. жилища или една четвърт от жилищния фонд на Истанбул са изложени на риск.

 

По думите му ръководеното от него министерство, други ведомства и локалните управляващи работят по план за построяването на устойчиви на трусове жилища в Истанбул. 

 

На 17 август 1999 година регионът на Истанбул, който е ситуиран на границата сред Анадолската и Евразийската тектонична плоча, бе разтресен от земетресение с магнитуд 7,6. По публични данни тогава починаха над 17 000 души, по неофициални данни – близо 40 хиляди души, а 45 хиляди бяха ранени. 

 

Страхът, обхванал хората след трусовете в Югоизточна Турция тази година, стана причина доста хора, живеещи в Истанбул, да вземат решение да се реалокират в различен регион на Турция поради предстоящо разрушително земетресение в региона. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР