Ерик Гумерер е вторият чужд инвеститор след Марк Жирардели, който

...
Ерик Гумерер е вторият чужд инвеститор след Марк Жирардели, който
Коментари Харесай

"Витоша ски" се оказа с краен собственик италиански бизнесмен

Ерик Гумерер е вторият непознат вложител след Марк Жирардели, който е придобил ски активи в България, само че го е премълчавал до момента

© TechnoAlpin След като в края на предходната година легендата в ски спорта Марк Жирардели се съобщи като автентичен притежател на концесионира на ски зоната в Банско " Юлен ", в този момент става явен и притежателят на " Витоша ски ". Дружеството, което оперира лифтовете и пистите на планината до столицата, е 100% на Ерик Гумерер. Той е съосновател и изпълнителен шеф на италианската TechnoAlpin, която е водещ производител на оръдия за неестествен сняг в света.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Това излиза наяве от декларация по Закона за ограниченията против изпирането на пари, подадена по партидата на " Витоша ски " в Търговския указател. Контролът над двете компании от години неофициално се свързва с ръководителя на Българската федерация по ски Цеко Минев, който е единият от двамата огромни акционери в Първа капиталова банка. През годините банката е главен заемодател и на двете сдружения, като в един миг задълженията на " Юлен ", което се ръководи от сестрата на брачната половинка на Минев, към ПИБ надвишават 100 млн. лева, само че са погасени посредством покупко-продажби с други финансирани от институцията сдружения. Според доклада на " Витоша ски " към края на 2017 година отговорностите му към банката са 16 млн. лева

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Непознатият ски цар на Витоша

Кметът на Банско Георги Икономов (вторият отляво) се среща с Гумерер (третият отляво) при визитата си в Италия

Фотограф: Община Банско За разлика от Жирардели, който е познато лице в България посредством честите си гостувания на купите в Банско и като съветник на страната, Ерик Гумерер не е прочут в страната. Все отново връзки има, като той може да бъде забелязан на фотоси с кмета на Банско Георги Икономов при гостуването му в Южен Тирол. Там съгласно пресцентъра на общината градоначалникът се е срещнал с представители на локалната власт и на водещи компании, работещи в областта на туризма и зимните спортове в региона на Доломитите, измежду които и TechnoAlpin.

И в случай че мениджърът не е прочут, то компанията е. Тя е снабдител на ски оръдия освен за " Юлен ", само че и за други зимни курорти в страната. През годините TechnoAlpin е била и измежду спонсорите на ски купата в Банско. При оповестените проекти за разширение на ски зоната през 2013 година във Витоша също е заложено потреблението на технология от компанията.

Самата TechnoAlpin е основана през 1990 година в Болцано. Преди това през 80-те мениджърите на близкия ски курорт Обереген Георг Айзат и Валтер Ридер, които до тогава внасят американски уреди за неестествен сняг, създават личен първообраз. Те основават компания, посредством която да продават оръдията, и когато бизнесът потръгва, притеглят Гумерер като управител и дружно с него основават Technoalpin. Според изказвания от самата компания в нея работят към 600 души и има годишен оборот към 200 млн. евро. През предходната година тя е стартирала строителство и на нова фабрика в Болцано, която би трябвало да е подготвена през 2019 година

По подобен модел

С двамата декларирани притежатели на " Юлен " и " Витоша ски " очевидно се търси спиране на дългогодишните спекулации за това кой управлява фирмите. До известна степен сходствата при дейностите на Марк Жирардели и Ерик Гумерер оставят подозрения. И двамата не получават непосредствено дял в българските сдружения, а купуват офшорките, които ги държат. И двамата не вършат никакви промени в мениджмънта на двете сдружения, като в борда и на двете попада юрист Петър Петров. И двамата не се декларират обществено като притежатели след вложенията си макар очевидните репутационни вреди, че " Юлен " и " Витоша ски " не престават в общественото пространство да се свързват с ПИБ.

Конкретно за Гумерер не е ясно по кое време е придобил " Витоша ски ", нито от кого и за каква сума. " Капитал " изпрати въпроси до него през мейла за контакт на TechnoAlpin и ще разгласява отговори, когато бъдат получени.

Дни преди подадената декларация за Гумерер в Търговския указател по партидата на " Юлен " е деклариран и Марк Жирардели като автентичен притежател на 87.8% от компанията. Това обаче не е вест, доколкото някогашният скиор към този момент се обявява като подобен в края на предходната година, когато още веднъж имаше полемики към притежателя и нарушаванията на концесията в Банско и в това число основният прокурор Сотир Цацаров беше заречен да разгласи кой е той. Тогава Жирардели се изяви и в утринния блок на " Нова тв ", където оповести, че е купил " Юлен " през 2016 година от " един фонд ", само че отхвърли да назове името му или други елементи поради подписани съглашения за конфиденциалност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР