Ердоган призова турския народ за търпение. Не забравяйте, че ако

...
Ердоган призова турския народ за търпение. Не забравяйте, че ако
Коментари Харесай

Турската лира е в положение на свободно падане

Ердоган прикани турския народ за самообладание.

" Не забравяйте, че в случай че те имат своите долари, ние имаме нашите хора, нашия Бог. "
Реджеп Ердоган, президент на Турция Още по тематиката
Турската лира поевтиня с близо 3%, до момента в който страната договаря със Съединени американски щати

Тя доближи рекордно ниско равнище в историята си от 5.43 лири за $
9 авг 2018
Турската централна банка изненадващо не увеличи лихвите, лирата поевтиня

Пазарите се притесняват от лимитираната автономост на регулатора
25 юли 2018
Турската лира поевтиня фрапантно в петък сутринта, достигайки рекордно ниски равнища. Националната валута падна до 6.2 за $, което е спад с над 12%. От началото на годината лирата е изгубила 35% от цената си, написа Financial Times. Обезценяването провокира терзания в Европейската централна банка (ЕЦБ), което докара до лек спад на еврото. Сривът е в деня, когато се чака турският министър на финансите даде обещание да показа " нов стопански модел ".

Преди няколко дни американската банка Goldman Sachs предвижда, че при 7.1 лири за $ има възможност да бъдат заличени валутните буфери на турските търговски банки. Централната банка разполага с не повече от 21 милиарда $ за интервенции в поддръжка на лирата.

След лирата – и еврото

Заради мощното обезценяване на лирата през последните няколко месеца ЕЦБ ревизира връзките на европейските кредитори с страната. Според източници на изданието ЕЦБ към момента не смята обстановката за сериозна, само че испанската BBVA, италианската UniCredit и френската BNP Paribas са под необикновен риск. Според данни на Банката за интернационалните разплащания (BIS) испанските банки имат отпуснати заеми към турски кредитополучатели на стойност над 83 милиарда $, френските банки са отпуснали над 38 милиарда $, а италианските - 17 милиарда $. Притеснението на ЕЦБ е, че турските кредитополучатели не са в положение да изпълнят отговорностите си към задгранични кредитори, които съставляват 40% от активите на турския банков бранш. BBVA, UniCredit и BNP Paribas са отказали коментар по тематиката.

Малко след обявата на Financial Times в ранните часове на петък еврото падна с 0,5%, търгувайки се за 1.146 по отношение на $. Според Карстен Хассе, икономист към Berenberg bank, цената на заемите е прекомерно ниска, с цел да провокира сериозна рецесия в еврозоната.

Ердоган е спокоен

Засега не излиза наяве какво ще подхващат централната банка и управляващите на Турция, макар приповдигнатия звук в изказването на финансовото министерство.

" Противно на спекулативните изказвания по отношение на нашите банки и компании, регулативните ни институции не виждат проблем с валутния продан и ликвидния риск ", разгласи турското финансово министерство в публично изказване.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган прикани турския народ " да не се тормози ". " Срещу нас се организират разнородни акции. Не се вслушвайте в тях ", съобщи Ердоган късно в четвъртък вечерта на митинт – няколко дни откакто лирата стартира фрапантно да се обезценява. Той мълча извънредно дълго през последните дни, най-вероятно поради опитите дипломатическа делегация да възстановява напрегнатите връзки със Съединени американски щати. Но в четвъртък вечерта делегацията се завърна в Анкара без известия за забележим прогрес или пробив.

" Не забравяйте, че в случай че те имат своите долари, ние имаме нашите хора, нашия Бог ", сподели още Ердоган.

Обезценяването на лирата през годината значително се дължи на желанието на президента за по-голям надзор над централната банка в страната. Преди провеждането на президентските избори Централната банка успяваше да устои на Ердоган, само че след успеха едно от първите му дейности беше да подппише декрет, съгласно който към този момент президентът ще дефинира кой да бъде назначаван на поста шеф на централната банка. В пълномощията на Ердоган ще бъде и назначението на негови заместници. По-силата на различен декрет пък беше отстранена минималната дълготрайност на мандата на шефа, като новият мандат ще е 4 години, като доега бяха пет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР