Ердоган получи звучен шамар най-вече от своите избиратели, които не

...
Ердоган получи звучен шамар най-вече от своите избиратели, които не
Коментари Харесай

Тайфур Хюсеин: Ердоган получи звучен шамар най-вече от своите избиратели

„ Ердоган получи гласовит пестник най-много от своите гласоподаватели, които не гласоподаваха за него в цели региони и обитаеми места “. Това разяснява в предаването „ Без искания ” по Дарик журналистът Тайфур Хюсеин във връзка загубата на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган от Републиканската национална партия (РНП) на локалните избори в Турция.

На 31 март ръководещата партия ПСР на президента Ердоган загуби локалните избори от най-големия си опозиционен съперник РНП, която завоюва с над един милион гласа най-големите “крепости ” на ръководещите в страната и означи най-хубавите си резултати до момента.

Хюсеин уточни като водещи фактори за загубата на ПСР, ниската изборна интензивност в Турция и наказателния избор против властническото ръководство на Ердоган.

„ Избирателна интензивност в Турция постоянно е била много висока- над 85%, а в този момент беше към 77%. Може да се каже, че има цели обитаеми места или села, които не са дали своят вот въобще.Този отлив на гласоподаватели на Ердоган се дължи на това, че той неглижираше проблемите на жителите и даваше обещания, които не съблюдава. Това накара неговите гласоподаватели да дадат вота си за опозицията “, сподели Хюсеин.

На въпроса каква е разликата сред президентските избори през 2023 година, когато извоювани безапелационно от Ердоган, и локалните избори в края на март, Хюсеин очерта два основни аспекта.

„ На първо място изборите от 2023 година бяха нечестни и липсваше бистрота. Второ - нямаше сигурност от страна на опозицията. На сегашните избори наново определеният кмет на Истанбул- Екрем Имамоглу съобщаваше постоянно резултатите от изборите, което обезпечи тази сигурност, която липсваше на предишните избори, с цел да завоюват “, изясни журналистът.

Тайфур Хюсеин предвижда два развоя на събитията оттук насетне - демократична Турция или по-вероятното - още по-твърд режим.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР