Ердоган каза това пред представители на своята Партия на справедливостта

...
Ердоган каза това пред представители на своята Партия на справедливостта
Коментари Харесай

Ердоган заяви, че черноморската зърнена сделка е удължена с два месеца

Ердоган сподели това пред представители на своята Партия на справедливостта и развиването (ПСР), откакто последният транспортен съд отплава от украинско пристанище по силата на съглашението.

Сделката, чийто период изтичаше на следващия ден, обезпечава безвреден експорт през Черно море на украинско зърно.

" Споразумението за зърнения кулоар през Черно море беше удължено с два месеца с напъните на Турция ", сподели президентът, като благодари на водачите на Русия и Украйна и на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за помощта.

На 22 юли 2022 година в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на зърно и торове на интернационалния пазар. Първоначално споразуменията бяха подписани за 120 дни, а през ноември предходната година бяха удължени за същия период. На 18 март тази година Русия разгласи удължаването на договорката с 60 дни, като предизвести, че това време ще бъде задоволително за оценка на осъществяването на меморандума, подписан с Организация на обединените нации. Москва неведнъж е отбелязвала, че по-нататъшно решение за удължение на договорката зависи от осъществяването на съветската част от съглашението, отбелязва ТАСС.

Ройтерс отбелязва, че с цел да убеди Русия да позволи износа на зърно от Черно море, Организация на обединените нации се съгласи да помогне на Москва за износа й на селскостопански артикули, включително торове, за три години.

Всъщност аграрният бранш на Русия не е обиден от глобите на Г-7 и Европейски Съюз. Москва обаче твърди, че рестриктивните мерки върху заплащанията, логистиката и застраховките поставят преграда пред доставките.

" Все още има доста отворени въпроси по отношение на нашата част от договорката. Сега ще би трябвало да се вземе решение ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред кореспонденти във вторник.

Запитан в сряда по какъв начин напредват договарянията, Песков сподели на брифинг, че няма да влиза в " хипотетични полемики " за това какво ще направи Русия, в случай че срокът на зърнената договорка изтече.

Съединените щати отхвърлиха недоволствата на Русия. Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд сподели предходната седмица, представена от Ройтерс: " Те изнасят зърно и торове със същите размери, в случай че не и по-високи, в сравнение с преди пълномащабната инвазия (в Украйна). "

Длъжностни лица от Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации са включени в Съвместния координационен център (Joint Coordination Centre (JCC)) в Истанбул, който извършва черноморската експортна договорка. Центърът позволява прекосяването и инспектира корабите. От 4 май до момента не са разрешавани нови кораби.

Мминалия месец Русия съобщи в Координационния център, че няма да утвърди присъединяване на нови кораби в договорката, в случай че преносът не бъде осъществен до 18 май - " предстоящата дата на... закриване ". Изтъкнатата причина: това е " с цел да се избегнат търговски загуби и да се предотвратят вероятни опасности за сигурността " след 18 май.

Около 30,3 милиона тона зърно и хранителни артикули са били изнесени от Украйна по черноморската договорка, в това число 625 000 тона, пренесени с кораби на Световната стратегия по прехраната (World Food Programme) за интервенции за оказване на помощ в Афганистан, Етиопия, Кения, Сомалия и Йемен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР