Ердоган и Байдън разговаряха в рамките на срещата на върха

...
Ердоган и Байдън разговаряха в рамките на срещата на върха
Коментари Харесай

Ердоган обяви, че Турция започва нов етап в отношенията си със САЩ

Ердоган и Байдън разговаряха в границите на срещата на върха на НАТО, която се организира в литовската столица.

Искам да Ви благодаря и за поздравленията във връзка преизбирането ми (за президент). Смятам, че е пристигнало време за съвещания на равнище държавни глави в границите на стратегически механизъм. Разглеждам тези диалози през днешния ден в границите на срещата на върха на НАТО като първа стъпка към това. Предишните ни срещи бяха един тип подготовка. Сега започваме нов стадий, сподели Ердоган.

Байдън също по този начин благодари на президента Ердоган за положените дипломатически старания по отношение на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, показва ТРТ-Хабер.

Както стана известно, след година закъснение Ердоган сподели, че ще придвижи към Националното заседание въпроса за участието на Швеция в алианса. Същото ще направи и Унгария.

В срещата на Ердоган с Байдън участваха също министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан, министърът на националната защита Яшар Гюлер, ръководителят на Националната разследваща организация Разузнавателна служба на Турция Ибрахим Калън, ръководителят на Дирекцията по връзки на президентството Фахреттин Алтун, основният консултант на президента Акиф Чагатай Кълъч.

Разговорите сред Ердоган и Байдън са били планувани още преди срещата на върха и се считат за доста значим стадий от нормализирането на връзките сред двете страни както в светлината на двустранните разлики, по този начин и на несъгласията към НАТО, в това число по отношение на кандидатурата на Швеция за присъединение към алианса. Преди диалозите бе оповестено, че измежду главните тематики на разискване сред президентите се чака да бъде продажбата на самолети Ф-16 на Турция, която към момента не е утвърдена от Конгреса.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР