Ердоган е остър критик на високите лихвени проценти и се

...
Ердоган е остър критик на високите лихвени проценти и се
Коментари Харесай

Ердоган планира да поеме по-голям контрол върху икономиката след изборите

Ердоган е изострен критик на високите лихвени проценти и се стреми към намаляването на разноските за кредитиране, с цел да подтиква растежа на стопанската система

© Henry Nicholls Още по тематиката
Ердоган ще подхваща ограничения против обезценяването на лирата

Президентът на Турция се срещна с водещи икономисти в страната, само че не показа съответните дейности
12 май 2018
Турската лира доближи рекордно дъно по отношение на $

Обезценяването на лирата е част от всеобща ликвидация на валутите на разрастващите се пазари
9 май 2018
Корпоративната задлъжнялост в Турция е рисково висока

Обезценяването на лирата затруднява обслужването на отговорностите на турските компании
29 апр 2018
Ердоган разгласи предварителни избори в Турция през юни

Президентът изтегли вота с година и половина поради опасенията от утежняване на стопанската система, считат анализатори
18 апр 2018
Увеличават се терзанията за бързо растящата турска стопанска система

Президентът Ердоган обаче няма да толерира закъснение поради наближаващите избори
21 мар 2018
Moody`s намали рейтинга на Турция поради политически и стопански риск

Правителството взема краткосрочни ограничения и бави промените, считат от организацията
8 мар 2018 Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че възнамерява да поеме по-голям надзор над стопанската система след президентските избори идващия месец. Toй добави също, че въпреки централната банка да е самостоятелна, тя ще би трябвало да се преценява с решенията му.

Плановете

В изявление за Bloomberg във вторник Ердоган сподели, че откакто страната премине към президентска система на ръководство, централната банка няма да може да подценява сигналите от ръководителя на изпълнителната власт.

" Ще поема отговорност като неоспорим началник на изпълнителната власт във връзка с стъпките, които би трябвало да се подхващат, и решенията по паричните въпроси ", сподели той в изявлението, направено по време на посещаване във Англия.

Турция свика предварителни парламентарни и президентски избори за 24 юни, а социологическите изследвания демонстрират, че Ердоган е най-вероятният претендент за спечелването на президентския избор. Турците поддържаха прекосяването към президентска система на ръководство с лека преднина на референдума предходната година. Тази смяна ще влезе в действие след изборите през юни.

Ердоган сподели, че в последна сметка жителите ще държат президента виновен за всички проблеми, свързани с паричната политика. " Това може да е неловко за някои, само че ние ще го създадем все пак, тъй като тези, които ръководят страната, са виновни пред жителите ", добави той.

Лирата продължава да пада

Ердоган е изострен критик на високите лихвени проценти и се стреми към намаляването на разноските за кредитиране, с цел да подтиква растежа на стопанската система. В петък турският президент назова лихвите " майка и татко на всяко зло " и повтори мнението си, че те са причина за инфлацията.

Турската лира доближи рекордно ниски равнища по отношение на $ след изказването на президента. Тя отслабна с 0.7% - до 4.3981 за $. От началото на годината турската лира е изгубила 15.3% от цената си по отношение на $, затвърждавайки тренд, открит през последните над 5 години. В резултат на това президентът на страната беше заставен да свика стопански съвет, на който бяха разисквани ограничения за стабилизирането на валутата.

Според шефа на отдел " Възникващи пазари " на компанията за ръководство на активи GAM Пол Макнамара Турция рискува да сътвори " черна дупка " в своите обществени финанси. Този проблем на турската стопанска система се трансформира в систематична уязвимост и може да провокира икономическа рецесия.

Макнамара сподели, че Турция преди е успявала да се оправи с сходни първи проблясъци на рецесия с помощта на сложни, само че навременни политически решения, като да вземем за пример разпродажбата на лири през 2014 година, само че в този момент Ердоган не е решен да предприеме единствената политика, която би предпазила лирата от по-нататъшна несигурност – увеличение на лихвените проценти.

Нива на турската лира по отношение на американския $ за последния месец USDTRY Quotes by TradingView
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР