Ерата на либералната глобализация приключи. Пред очите ни се формира

...
Ерата на либералната глобализация приключи. Пред очите ни се формира
Коментари Харесай

Бивш британски дипломат: Шанс, който идва веднъж на един век

„ Ерата на демократичната глобализация завърши. Пред очите ни се образува нов международен стопански ред ”

Еха! Колко бързо се върти колелото на шанса. Изглежда, че едвам през вчерашния ден френски министър на финансите пробутваше неизбежния срив на съветската стопанска система, а президентът Байдън празнуваше „ свеждането на рублата до отломки “ – груповият Запад заграби валутните запаси на Централната банка на Русия; заплаши да конфискува всяко съветско злато, до което може да стигне; както и налагането на невиждани наказания на съветски лица, компании и институции. Тотална финансова война!

Е, не се получи по този начин. Това изплаши централните банкери по целия свят, че техните запаси също могат да бъдат заграбени, в случай че се отклонят от „ линията “. Независимо от това, високомерното решение на екипа на Байдън да опита още веднъж да срине съветската стопанска система (първата " проба “ беше през 2014 г.) към момента може да се преглежда като съществена геополитическа преломна точка.

Нейната значителност в геополитически проект може даже в последна сметка да се равнява на затварянето от Никсън на „ златния прозорец “ на Съединени американски щати през 1971 година – въпреки и този път, със събитията, ориентирани напълно в противоположната посока.

Последствията от отхвърли на Никсън от златото бяха нуклеарни. Системата за търговия, основана на петродолари, която се роди от нея, разреши на Америка да „ удари “ света със наказания и вторични наказания – давайки на Съединени американски щати тяхната еднополюсна финансова надмощие (след като американският милитаризъм, като главен опорен дирек на световния ред, стана дискредитиран в резултат от войната в Персийския залив от 2006 г.).

Сега, едвам след месец, виждаме публикации във финансовата преса, че западната финансова система и международната аварийна валута са в открит крах, а не икономическата система на Русия.

И по този начин, какво става?

Системата след 1971 година бързо еволюира от подкрепена от стока – недопечен нефт – до фиатна валута, която е „ заричане “ за погасяване на дългово обвързване и нищо повече.

Валута, обезпечена с твърди активи, е гаранция, че изплащането ще настъпи. Обратно, един $ авариен капитал не е подсилен от нищо материално – единствено „ цялостната религия и заем “ на емитиращото сдружение.

Това, което се случи, е, че фиатната система стартира да се разпада, когато русофобските вашингтонски „ ястреби “ неуместно започнаха борба с една-единствена страна – Русия – която разполага с нужните артикули, с цел да се движи светът и да провокира прекосяването към друга парична система – към система, която е закотвена в нещо друго от фиатните пари.

Е, първият „ удар “ по системата – следствията от западната финансова война против Русия – просто беше безпорядък на стоковите пазари, защото цените се покачиха астрономически. Русия е световен супердоставчик на първични материали и беше оградена от наказания.

Тогава при започване на март Золтан Позсар, който по-рано е работил във Федералния запас на Ню Йорк, а преди е бил консултант в Министерството на финансите на Съединени американски щати и сега е пълководец в Credit Suisse, разгласява проучвателен отчет, в който той акцентира, че светът се насочва към парична система, в която валутите са обезпечени със артикули, за разлика от това да бъдат подкрепени само от „ цялостната религия и заем на върховен емитиращ “.

Като един от най-уважаваните гласове на Уолстрийт, Позсар твърди, че актуалната парична система работи, до момента в който цените на стоките се двоумят предвидимо в стеснен диапазон – т.е. не са под рисков стрес (точно тъй като стоките са поръчителство за други дългови инструменти).

Въпреки това, когато целият комплекс от артикули е подложен на стрес – както е в този момент – безумните цени на стоките провокират по-широк избор на „ съмнение “ в системата. И на това сме очевидци в този момент.

Накратко, финансовата война против Русия даде на Запада непогрешим урок от Москва, че най-твърдите валути не са щатски долари или евро, а по-скоро нефт, газ, пшеница и злато. Да, силата, храната и стратегическите запаси са валути.

Тогава пристигна вторият удар по системата: на 28 март Русия разгласи, че поставя дъно под цената на златото. Нейната централна банка ще купува злато на закрепена цена от 5000 рубли за грам - минимум до 30 юни (края на 2-ро тримесечие).

Цена от 100 RUB: 1 $ приписва цена на златото от $1550 за унция и курс RUB/USD от към 75, само че през днешния ден една рубла се разменя за почти 84:1 по отношение на щатския $ – (т.е. са нужни повече рубли от единствено 75, за купите един долар).

Том Луонго обаче означи, че защото Централната банка купува злато по закрепен курс, този ангажимент дава арбитражни тласъци на руснаците да държат спестявания в рубли, защото рублата се „ фиксира “ при недооценен курс по отношение на надценен отворена цена на златото (приблизително $1,936 за унция, все още на писане).

Накратко, задължението на централната банка на Русия задвижва динамичност за връщане на рублата в баланс с настоящата цена на златото в долари на открития пазар. И „ хей, престо “, обратно на европейското-американското изпитание да срутен обменната стойност на рублата и да провокират рецесия, рублата към този момент се връща на предвоенното си равнище – а доларът е този, който се срина (срещу рублата).

Но имайте поради това: в случай че цената на рублата се увеличи в допълнение по отношение на $ (да речем от 100 до 96:1) – вследствие на силата на търговията със артикули на Русия – тогава условната цена на златото става $1610 за унция. Или, с други думи, цената на златото се покачва.

Но има още една частица в това: европейците мощно стачкуват, че Путин упорства „ недружелюбните страни “ да заплащат за вноса си на газ в рубли (а не в долари или евро) от 31 март, само че Путин добави опцията, съгласно която европейците биха могли да заплащат различно в злато. (И други страни имат спомагателна алтернатива за заплащане в биткойн.)

И тук е въпросът: в случай че по-малко от 75 рубли се равняват на един $, купувачите получават нефт с отстъпка, когато заплащат в злато. Може би огромните европейски енергийни компании няма да проявят интерес, само че азиатските търговци ще имат предпочитание да арбитражират и да се възползват от подразбиращите се диференциали в цените. И това единствено по себе си евентуално ще принуди пазарите на физическо злато в обстановка на дефицит на предложение, което още веднъж ще докара до в допълнение повишение на цената на физическото злато.

Следователно един по-малко явен съставен елемент на европейските крясъци на болежка („ Няма да плащаме в рубли “) е, че централните банкери се пробват да поддържат търговията със злато в стегнат модел (чрез манипулиране на пазара на хартиено злато, с цел да не разклатят основите на международната финансова система).

Но това, което Руската централна банка преди малко направи, е да изтръгне ролята на „ ценосъздател “ на златото от Запада и неговата операция на цените. Между себе си Русия и Китай могат дейно да управляват цената на златото и петрола. Луонго заключава:

„ Те са на път да трансформират знаменателя на международните валутни пазари от щатски долари на злато/нефт (стокова валута) “.

„ Путин разочарова света елементарно с това изказване. Той можеше да влезе напряко и да каже 8000 рубли за грам или $2575/унция и това щеше да разбие пазарите в петък при започване на уикенда, като продаде петрола и газа си с голяма отстъпка “ – по този метод налагайки повишаване на цената на златото.

Сладко, нали?

Добре, добре: включете припева с нормалните тропи: О, не; не следващия „ разказ за дедоларизация “! TINA – „ Няма опция на $ като аварийна валута “.

Глоба. Всички знаем, че цялото злато при настояща оценка е прекомерно малко по обща стойност, с цел да бъде в основата на изцяло обезпечена със злато комерсиална валута или световна търговия. И, апропо, не става дума за преустановяване на $ като инструмент за търговия. Не, става дума за сигнализиране на нова посока на придвижване.

Аргументът на Позсар е по-фин: разпростира се рецесия. Криза на стоките. Стоките са поръчителство, а обезпечението са парите и тази рецесия е обвързвана с възходящата прелест на „ обвързаната със артикули валута “ пред фиатните пари.

В интервали на банкови рецесии банките не са склонни да играят вътрешна игра, тъй като не се доверяват на фиатната валута като същинско поръчителство. След това те отхвърлят да дават пари на заем на своите банкери. Всеки път, когато това се случи, централните банки би трябвало да отпечатват повече пари, с цел да „ смазват “ системата задоволително, с цел да действа тя. Това от своя страна в допълнение обезценява фиатните пари, на които се основава системата.

Но това, което Руската централна банка преди малко направи, е да изтръгне ролята на „ ценосъздател “ на златото от Запада и неговата операция на цените.

Между тях Русия и Китай могат дейно да управляват цената на златото и петрола. Луонго заключава:

„ Те са на път да трансформират знаменателя на международните валутни пазари от щатски долари на злато/нефт (стокова валута) “.

Но в случай че валутата, издадена от държавните управления и отпечатана от централните банки, е подкрепена с твърди активи, този проблем се заобикаля. В тази система контрагентът по търговски или финансови транзакции ще има опцията да изиска заплащане в твърдия актив или активите, обезпечаващи валутата – най-вероятно злато или вероятно авансово контрактуван стоков актив.

Припомняме си, фиатната валута не е нищо повече от негарантиран дългов инструмент на отпечатващия – подобен, който видяхме, че може да бъде „ анулиран “ по волност от емитента – Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Това прави схемата „ заплащане в рубли “ също по-разбираема: всяка работеща скица за „ заплащане в рубли “ ще има купувачи на газ, които отиват в съветски банки, с цел да продадат долари, евро или английски лири на банката, с цел да я накарат да купува рубли на търг за Газпром.

Това ще докара до повишение на цената на рублата като средство за търговия, само че може да смекчи излагането на спомагателни финансови наказания, като направи съветските институции място за платежни интервенции.

Що се отнася до „ посоката на пътешестване “? „ След актуалната история на конфискация на доларовите запаси “, Сергей Глазиев, който управлява планирането на Евразийската икономическа комисия за паричното бъдеще, сподели напряко:

„ Не мисля, че никоя страна ще желае да употребява валутата на друга страна като аварийна валута. Така че имаме потребност от нов инструмент”.

„ Ние (ЕИО) сега работим върху подобен инструмент, който първо може да се трансформира в среднопретеглен съставен елемент на тези национални валути “, сподели той.

„ Е, към това би трябвало да прибавим, от моя позиция, борсово търгувани артикули: освен злато, само че и нефт, метал, зърно и вода: Един тип пакет от артикули – със система за заплащане, основана на актуален дигитален блокчейн технологии ", съобщи още Глазиев.

„ С други думи, ерата на демократичната глобализация завърши. Пред очите ни се образува нов международен стопански ред — интегрален, при който някои страни и частни банки губят частния си монопол върху емисията на парите ", добави той.

*Алистър Крук е някогашен английски посланик, шеф на основания в Бейрут Форум за споровете.

Превод: СМ

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР