Епохата на викингите е оставила голяма следа в историята. Митологията

...
Епохата на викингите е оставила голяма следа в историята. Митологията
Коментари Харесай

Сексът и любовта при викингите: Без оргазъм - край на брака!

Епохата на викингите е оставила огромна диря в историята. Митологията им е повлияла на фентъзи-естетиката, на тематиката на известни сериали, а обликът на бруталния боец от скандинавските саги все по този начин вълнува женските сърца. Смята се, че викингите първи са изобретили компаса и са разкрили Америка преди Колумб. Приписват им даже основаването на гребена – тъй като суровите скандинавци са се грижили доста за външния си тип. Можем да научим много забавни неща и за половия им живот. Как са съчетавали суровите поданици на Севера разврата и целомъдрието?

Без оргазъм – завършек на брака
Викингите имали доста съществено отношение към брака и към секса. Бракът не бил „ до гроб “, само че за бракоразвод се желали тежки аргументи. Жената можела да изиска бракоразвод, в случай че брачният партньор ѝ бил слаб ухажор, не проявявал самодейност или не можел да я задоволи. В този случай обществото било напълно на страната на брачната половинка. Разводът ставал поетапно – първо се обявявал до брачното ложе, след това до предната врата на къщата, а най-после и на публичната колекция „ тинге “. Всичко се правело пред очевидци, а посраменият мъж стоял с наведена глава. Смятало се за голям срам да не можеш да доставиш наслаждение на обичаната си. Разбира се, мъжете имали същите условия към дамите си и можели да изискат бракоразвод заради същите аргументи.

Пионери в половото иго
През интервала VIII–IX век викингите имали дейна външна политика, а популацията им нараствало. Скоро те отбелязали обстоятелството, че имат доста повече мъже, в сравнение с дами. Тогава взели решение да докарват на Скандинавския полуостров хубавици от завоюваните територии, да вземем за пример от Британските острови. Сред наложително доведените девойки преобладавали келтките. По-големите късметлийки били взимани за дами, само че други ставали наложници на знатните викинги. Първоначалната функционалност на чужденките била да задоволяват половите потребности на северяните, само че през вековете тези дами станали пазителки на домашното огнище и даже се занимавали с ръководство на стопанството.

Младостта е минус
Скандинавската госпожица, в случай че не била робиня, имала свободата да избере сама брачна половинка си, само че най-често се съобразявала със стандартите, утвърдени от обществото. Смятало се, че е по-добре да избере не юноша, а възрастен мъж, тъй като той е по-опитен и познава тънкостите на живота. Както гласи една сага, на кралица Ингибьорг й поискали ръката по едно и също време младият държател Олав и застаряващият държател Гетрик. Дамата избрала стареца, казвайки, че в случай че съпостави мъжете с дървета, Олав едвам е напъпил с пролетни листенца, до момента в който Гетрик към този момент е дал прелестни плодове. С младежа я очаквало непредвидимо бъдеще, а с възрастния господин всичко било ясно и обяснимо. Значима роля при избора на сътрудник играел и половият опит на зрелите мъже.

Меч против невярност
Случвало се от време на време брачният партньор да не може да съпроводи жена си на дълъг път – и тогава той възлагал тази задача на собствен непосредствен другар. Имало едно неписано предписание – в случай че на път брачната половинка и приятелят спят един до различен, те би трябвало да сложат между тях меч, който да им припомня за верността по-силно от всевъзможни думи. Тристан и Изолда също слагали по средата на леглото си меч, с цел да опазят целомъдрието си.

Наказание за „ бягство от пениса и вагината “
Честичко се случвало булката или младоженецът да избягат от сватбата. За мъжете казвали, че „ бягат от вагината “, а за дамите, че „ бягат от пениса “. За сходно нарушение най-лекото наказване била солената санкция, а в най-лошия случай беглецът бил изгонен от общността. Като цяло сватбата се считала за извънредно значим обред, и колкото по-дълго продължавала, толкоз по-добре. Ако чествали по-малко от три дни, сватбата се считала за „ слабичка “. Младоженците се изпращали към брачното ложе с шествие от хора с факли в ръце. Покровителка на брака била богинята Вар, а божествената двойка Фрейр и Фрея отговаряла за въпросите по отношение на любовта и брачния обред. На полата на булката се рисувал чукът на Тор - Мьолнир. По това време и в това общество се считало за безумство да се нарушат брачните обети.

Еротични евфемизми
Скандинавците били буйни любовници, само че предпочитали да употребяват по-невинни думи, когато говорели за секс. За задачата основали цяла система от изрази. Ето някои от тях: „ да се съберат двама в леглото “, „ да си играе на корема ѝ “, „ да си почива с нея “, „ да пътешестват дружно “, „ да се любуват един на различен “, „ да се забавляват “, „ да играят карти “... Когато родителите били срещу връзката на сина или щерка си с някого, те наричали контактите им „ противозаконни любовни срещи “.

Шибни я с букет през лицето, в случай че я обичаш
Особено екзотични може да ви се сторят методите, по които античните скандинавци намеквали за възприятията си. Мъжът трябвало да вземе букет от най-красивите розови цветя, да отиде до обичаната си, да я цапардоса с този букет по лицето – и след това към този момент да чака отговор. При дамите ритуалът за ухажване бил по-миролюбив – задоволително било девойката да ушие риза за обичания си. Ако приемел този подарък, той я канел да седне в скута му и започвали да се целуват. Мъжете имали и по-дискретен знак, с който показвали, че имат усеща към дадена жена и са подготвени за сериозна връзка – те можели да положат глава в скута ѝ. Ако дамата изпитвала деликатност към ухажора, започвала да реше косата му. Този развой се считал за доста съкровен от викингите. Ако пък мъж и жена пиели от една чаша, това показвало, че към този момент са непрекъсната двойка.

Съпругата и любовницата под един покрив
Прелюбодеянието и инцидентните връзки се осъждали от обществото. При това обаче викингът имал правото да си докара вкъщи държанка и да ѝ даде независима стая. Воините постоянно се прибирали у дома с пленени наложници или пък си купували робини на пазара. Любовницата не се считала за равна на дамата и не предизвиквала ревнивост, защото не оспорвала правата и пълномощията на законната брачна половинка. Любовниците били просто част от „ епархията “ на господарката. Друга значима функционалност на наложниците била да съпровождат мъжа на военни походи. Докато брачната половинка се грижела за дома и гледала децата, любовницата задоволявала половите потребности на воина.

Сексуална култура
Интимният живот не бил тема-табу. Децата от дребни били просвещавани по какъв начин тъкмо се случва любовта сред мъжа и дамата. На 4-5-годишните им се обяснявали основите, а на 10-годишните им разказвали по какъв начин могат да мастурбират и какво е оргазъм. Тинейджърите ги учили, че сексът не е всичко в една връзка и че романтиката и привързаността са китовете, върху които се крепи съюзът сред мъжа и дамата. Тази традиция се е преобразувала и е достигнала и до наши дни, трансформирайки се в част от скандинавския нрав. Сега на децата им се споделя намерено какво е педофил и по какъв начин да избегнат педофили, на възпитаници им се демонстрират с просветителна цел нецензурирани филми с сексуален акт, има култура и по отношение на проституцията и контрацепцията.

Женски секс-бунтове
Въпреки че при античните скандинавци мъжете и дамите били равноправни, обществото им въпреки всичко било патриархално. Жената не можела да води война, въпреки някои митове за описват за противоположното. Мъжът-воин пък имал право на някои привилегии. Например, в случай че хванел жена си с ухажор, можел законно да ги убие и двамата. Дните на менструацията при дамата се считали за време, през което тя е обвързвана с тъмните сили. Случвало се и доста пълноправни свободни скандинавки да не са съгласни с наличието на наложници и законни любовници. Понякога недоволните дами се обединявали и правели разгром, изкрещявайки настояванията си. Най-често общността отстъпвала под натиска им, единствено и единствено да усмири женския протест. Някои полови обичаи на викингите са екзотични за нас, само че други са изцяло използвани в днешно време. Има и някои, които може да са ни непривични, само че не са лишени от логичност. Например викингите са считали за целомъдрени девойките, станали жертви на обезчестяване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР