Епохата на лесните пари приключи, а ефектът тепърва ще се

...
Епохата на лесните пари приключи, а ефектът тепърва ще се
Коментари Харесай

Краят на лесните пари - кои ще са губещите

Епохата на лесните пари завърши, а резултатът занапред ще се усеща на международните пазари, които обаче се надяват, че " болката " от агресивното повишаване на лихвените проценти и високата инфлация ще премине бързо.
 
Централните банки в Съединени американски щати и Англия завършват експресно стратегиите си за стимулиране, като се " разтоварват " от облигациите, които изкупиха през последните години, а Европейската централна банка е напът да се причисли към тях. Според " Номура " (Nomura) балансите на трите банки през актуалната година ще олекнат с 3 трилиона $.
 
Особено уязвими наподобяват софтуерните акции и криптовалутите. Те са измежду рисковите активи, покачили съществено цената си, до момента в който централните банки помпаха " кеш " в стопанската система, с цел да се борят с прекомерно ниската инфлация.
 
" Когато се стигне до стягане на паричната политика, на бял свят излизат прикрити проблеми ", споделя основният пазарен пълководец на " Цюрих иншуърънс груп " (Zurich Insurance Group) Гай Милър. Ройтерс обобщава някои евентуални " горещи " точки.
 
Краят на " любимците "
 
Ухажвани в епохата на лесните пари, софтуерните акции към този момент са недолюбвани от доста вложители, даже и откакто записаха напредък през януари, защото по-високите лихвени проценти вършат все по-скъпо поемането на удари върху евентуалния растеж на облагите на ранен стадий.
 
Когато икономическата неустановеност пораства, вложителите търсят сигурна възвращаемост, да вземем за пример, от дивиденти, с цел да подсигуряват размерите на портфейлите си. Това прави компании като " Епъл " (Apple), чиито акции се търгуват с дивидентна рентабилност под 1 на 100, да наподобяват уязвими.
 
" Намираме се на стадий, когато доста високите оценки на пазарите се сблъскаха с доста по-малко подкрепяща политика ", споделя Джеймс Харис, старши управител в " Трой асет мениджмънт " (Troy Asset Management). " Перспективата се утежнява ".
 
Технологичните компании се разделят с изобилието от времето на пандемията и стартират да редуцират чиновници след години на непрекъснато нарастване на щатовете. " Алфабет " (Alphabet) възнамерява да уволни 12 000 души, " Майкрософт " (Microsoft), " Амазон " (Amazon) и " Мета " (Meta) изпращат на борсата общо 40 000 души.
 
Рискове от банкрут
 
Опасенията от корпоративни банкрути порастват под натиска на повишението на лихвените проценти, макар че страховете за настъпването на криза стартират да понижават.
 
 istock istock
По данни на " Стандарт енд Пуърс " (S&P Global) Европа е на ръба на най-високото равнище на банкрути от 2009 година Очакванията са към септември лихвите по несъблюдение в Съединени американски щати и Европа да доближат надлежно 3,75 и 3,25 на 100 по отношение на 1,6 и 1,4 на 100 година по-рано, като песимистичните прогнози за 5 и 5,5 на 100 " не са изключени ".
 
Според портфолио мениджъра в капиталовото сдружение " Ман Джи Ел Джи " (Man GLG) Михаел Скот пазарите недооценяват високите рисковете от банкрути.
 
Частните задължения
 
Пазарите на частни задължения са се раздули от 250 милиарда $ през 2010 година до 1,4 трилиона $ след финансовата рецесия и пандемията. Финансирането с значително плаващ лихвен % се харесва на вложителите, които могат да пожънат висока възвръщаемост. То стана изключително известно, откакто падащите лихвени проценти след 2008 година усилиха вложенията в рискови активи.

Край на политиката на „ лесните пари “

Сега обаче действителността е друга - по-високите лихвени проценти обременяват фирмите предвид на задаващата се криза, хвърляйки сянка върху способността им да генерират задоволително пари, с цел да заплащат възходящите лихвени разноски.
 
" Криптозима "
 
Ръстът на разноските за заеми през 2022 година се отрази тежко на криптопазара. Цената на биткойна се срина с 64 на 100, а световният пазар на криптоактиви загуби към 1,3 трилиона $.
 
Впоследствие биткойнът върна част от цената си, само че опасенията остават. Крахът на доста компании, опериращи на криптопазара, и най-много на криптоборсата Еф Ти Екс (FTX), донесе съществени загуби на вложителите и ускори апелите за постанова не регулация на бранша.
 
 istock istock
През януари се стигна до вълна от уволнения в бранша, като фирмите явно започнаха да се приготвят за " криптозима ". Последният удар на пазара нанесе подразделението за разпределяне на заеми на " Дженезис " (Genesis), която неотдавна изиска отбрана от кредитори, на които дължи 3,4 милиарда $.
 
За обмен
 
Пазарите на недвижими парцели, които реагираха първи на покачването на лихвените проценти, към този момент започнаха да " скърцат " и упованията за 2023 година да бъде сложна, а цените на парцелите в Съединени американски щати да паднат с към 12 на 100. Управителите на капиталови фондове гледат на китайския заможен пазар като на втория най-вероятно уязвим на кредитни опасности.
 
А недвижимият бранш в Европа записва земетресения, невиждани от 2012 година, по данни на правната адвокатска фирма " Уейл, Готшал енд Менджис " (firm Weil, Gotshal & Manges). На фокус е по какъв начин секторът обслужва задълженията си и валят предизвестия, че банките в Европа мое да чакат съществени удари по облагите си от сриващите се цени на парцелите.
 
Според компанията за вложения в недвижими парцели Ей И Дабълю (AEW), до 2025 година във Англия, Франция и Германия може да се отвори " дупка " от 24 милиарда евро. За благополучие, активите на банките в този момент са по-добре уравновесени и е малко евентуално да се стигне до повтаряне на рецесията от 2008 година
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР