Епилепсията е едно от най-често срещаните сериозни неврологични разстройства, което засяга около 65

...
Епилепсията
е едно от най-често срещаните сериозни
неврологични разстройства, което засяга
около 65
Коментари Харесай

10 полезни факта за епилепсията

Епилепсията е едно от най-често срещаните сериозни неврологични разстройства, което засяга около 65 милиона души по света – 1% от хората до 20-годишна възраст и 3% от хората до 75-годишна възраст. Среща се по-често при мъжете, в сравнение с при дамите, но разликата е извънредно дребна. Повечето от хората, страдащи от заболяването (80%), живеят в страни от развиващия се свят.

Епилепсията е съществено неврологично заболяване, което се демонстрира вследствие на прекомерна и анормална мозъчна интензивност, придружена от гърчове и припадъци. Пристъпите могат да причинят проблеми с мускулния надзор, движението, речта, зрението или съзнанието.

Заблудите, свързани с това заболяване, са доста и се ширят по целия свят от десетилетия. Епилепсията изрично не е заразна, не е психическо заболяване и не се дължи на умствена назадничавост. Всички тези митове приказват, какъв брой малко знаем за заболяването в действителност. Надяваме се, че следващите 10 обстоятелството за епилепсията, ще ви бъдат в действителност потребни.

1. За първи път епилепсията е разказана от „ бащата на медицината “ Хипократ. Това се случва към 400 година прочие Хр. Той пръв пази схващането, че епилепсията не е с възвишен генезис, а е лечим медицински проблем, чието хипотетично огнище е в мозъка.

2. Учените са на мнение, че в случай че епилептичният пристъп продължи повече от 5-10 минути, съществува сериозен риск от увреждане на мозъчните кафези. Всъщност по-големият риск се крие във вероятността от пострадване на главата при припадък.

3. През XIX век хората, страдащи от тежка форма на епилепсия постоянно били арестувани в психиатрични лечебни заведения. Лекарите обаче ги отделяли от психологично болните пациенти, защото се считало, че конвулсиите са заразни.

4. Всеки човек се ражда с избрана податливост към епилепсия. Липсата на сън, стресът, систематичната корист с алкохол, хормонален дисбаланс и някои болести могат да предизвикат признаците на епилепсията.

5. В 30% от случаите на епилепсия лекарите могат да дефинират точните фактори, обуславящи болестта. Когато обаче обстойното проучване не откри аргументите, се приказва за идиопатична епилепсия.

 10 потребни обстоятелството за епилепсията

6. Според статистиката 1 от 20 епилептици е мощно сензитивен към трептяща и ярка светлина. Подобни светлинни дразнения даже могат да провокират епилептичен припадък у такива хора.

7. До началото на ХХ век в някои американски щати към момента били в действие закони, които не разрешават на епилептиците да подписват брак, да имат деца, а някои даже били стерилизирани.

8. Епилептичният пристъп е разграничен на три стадия: начало, среда и край. Обикновено човек усеща настъпващата офанзива – околният свят, миризмите, цветовете и звуците се трансформират. След това настава самият пристъп, който е с друга мощ и признаци. В последния стадий работата на мозъка се възвръща, което лишава от няколко минути до часове.

9. Правилните дейности при епилептичен пристъп са много разнообразни от това, което гледаме по филмите (обикновено няколко души държат пациента със сила). Как да постъпим? Първо, обърнете внимание на продължителността на припадъка, по-късно се пробвайте да отстраните всички предмети, които могат да наранят индивида. Трето – обърнете главата на припадналия встрани, с цел да не се задави. В никакъв случай не се опитвайте да разтворите зъбите му, нито да му вършиме изкуствено дишане. Ако припадъкът трае повече от пет минути, извикайте кола за спешна помощ.

10. Формите на епилепсията, както и епилептичните припадъци, които медицината познава, са повече от 40 . Интересно е, че някои епилептици могат да получат припадък извънредно рядко или даже единствено един път в живота. Има и такива, които получават припадък единствено насън. Между другото, към 25% от епилептиците са се научили да предусещат и управляват своите припадъци.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР