Епидемията показа една скрита болестност Светът продължава да живее с

...
Епидемията показа една скрита болестност Светът продължава да живее с
Коментари Харесай

Д-р Хинков: Виждаме повишена смъртност не от Covid, а със Covid

Епидемията сподели една скрита болестност

Светът продължава да живее с Covid-19, само че до каква степен съумява да се оправи с разпространяването на болестта. „ Антивирусният медикамент „ Ремдесивир " не се предлага за пациенти, признати в болница с Covid-19, колкото и тежко да протича заболяването, тъй като няма доказателства, че усъвършенства възможностите за оцеляване, нито че разрешава да се избегне слагането на уред за изкуствено дишане ", се споделя в официално съобщение на СЗО от през днешния ден. Експертите акцентират, че има възможност от съществени странични резултати от медикамента.

Доц. доктор Христо Хинков, шеф на Националния център по публично здраве и разбори, разяснява обстановката в " Нашият ден ".

Управлението на коронакризата

" Не е доста правилно аз да слагам оценки, откакто сътрудниците са на първа линия се пробват да се оправят. Като цяло, за жалост, няма поредност в дейностите. На първо място, още при започване на епидемията се заприказва за така наречен " Стратегия на чука и танца " - смачкване на разпространяването на епидемията за избран интервал, по-късно разпределяне на ограниченията, по-късно още веднъж... И по този метод да се облекчи стопанската система и да се стигне до ситуацията, когато ще се откри и лекарство, и ваксина. За страдание, тази тактика не беше подхваната. Остана един танц - през лятото и до момента. Мисля, че би трябвало да се стигне до локдаун. Имам данни за Холандия, където от 3 седмици е цялостен локдаун, и това е довело до 3-4 пъти понижаване на случаите. "

Тестовете

" Бързи проби за скрининг. Трябва да се вкара това предписание при постъпване в болница за други болести, с цел да може да е ясно кои заболели ще бъдат ориентирани за Covid лекуване. "

Обособяване на профилирани лечебни заведения за Covid

" Тези резултати ще бъдат върху бързата помощ, върху достъпа до други болести и ще се концентрират така и така оскъдните запаси. Смятам, че ще има придвижване в тая посока, което е позитивно, въпреки и малко засъсняло. Ние имаме голяма легова база, имаме лечебни заведения, които могат да бъдат трансформирани. Кадровият запас е доста стеснен за това, само че той и в този момент е стеснен. Решението за отделяне на такива лечебни заведения във всеки регионален град и няколко в София е допустимо и вярно.
Информация и статистика

" Определянето на рисковите групи. От самото начало не се вкара методът на селективната реакция. Т.е. знаеше се, че този вирус удря хора с хронични болести, рискови групи над 65 години главно. И все пак не се направи нищо да се обособят или изолират от останалите с по-голямо внимание. Зелените коридори са вторични. Основното е, че ние нямаме информация и статистика. Ние да вземем за пример нямаме Регистър за диабет. По най-прости административни аргументи няма разпоредба. Същото важи за онкоболните.

Липса на единни правила и еднопосочни рекомендации

" Както от СЗО, по този начин и от нашите експерти, които се разделиха на две още през цялото време. Моята брачна половинка, която е в Инфекциозна болница с Covid-19 и беше в тежко положение, в този момент е по-добре. Тя се лекува с „ Ремдесивир " и резултатът е налице. Проф. Червенякова, началник на Инфекциозна болница, сподели, че всеобщо лекуват с „ Ремдесивир ". Не знам какво се случва в СЗО и какви са тези рекомендации, и за какво в случай че едно лекарство е признато, минало е клинични тествания и т.н, внезапно се споделя, че то не работи. Като че ли има някакви политически моменти, свързани със Съединени американски щати и прочие Тази липса на единни правила и стандарти за лекуване обърква сътрудниците и хората. Ако се основат обособени лечебни заведения, там тези правила ще могат да се изградят по-лесно. "

Високата смъртност

" Ние отиваме към този момент на трето място по смъртност в Европа и това за мен е още едно доказателство, че българите са доста заболели. Всъщност епидемията сподели една скрита болестност. Има комбиниране на два фактора - от една страна, ниското равнище на публичното здраве в България (от десетилетия) и неналичието на промени. Виждаме нараснала смъртност не от Covid, а със Covid. "

Доц. доктор Христо Хинков акцентира, че тряба да си вземем поучения от епидемията и да бъдем доста по-настоятелни и по-стриктни и да въведем правилата на публично здраве, тъй като българите просто си отиват... " Не би трябвало да забравяме и че дълготрайните последствия от тази зараза ще бъдат върху психологичното здраве.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР