Епидемията от коронавируса заплашва да се превърне в пандемия от

...
Епидемията от коронавируса заплашва да се превърне в пандемия от
Коментари Харесай

АЕЖ: Нека чрез медиите да звучи гласът на науката, а не конспиративни теории за коронавируса

Епидемията от ковид заплашва да се трансформира в пандемия от суматоха и дезинформация, споделя в своя позиция Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) и приканва медиите към добросъвестно и отговорно отразяване на тематиката.

От началото на годината обстановката с разпространяването на COVID-19 е водеща вест за медиите по света. “На процедура всичко, което знаем за този вирус, се дължи на информация, получена чрез медиите, за разлика от преди няколко века, когато разнообразни епидемии са взимали десетки и стотици хиляди жертви, през днешния ден хората са доста по-информирани за заканите, вероятните последствия и защитните ограничения, които би трябвало да вземат “, се споделя в позицията.

В изключителни обстановки, хората неизбежно търсят повече информация, което генерира по-голям интерес към медийни материали по тематиката. Заедно с огромната мощ на медиите тук идва и огромната отговорност, показват от АЕЖ.

Каква е журналистическата отговорност в миг на световна здравна рецесия?

Медиите би трябвало добросъвестно да предават рекомендациите на здравните управляващи като Световната здравна организация, Министерствата на опазването на здравето, локалните здравни служби, както и да осведомят за ограниченията, които са подхванати от държавните управления, и за персоналните защитни ограничения. Медиите е добре да насочват към потребни контакти, към които хората да се обръщат в случаи на потребност. Медиите би трябвало да осведомят за обстановката в други страни и за подхванатите дейности за ограничение на болестта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР