Епидемиологичната обстановка може да се отмени, но някои други икономически

...
Епидемиологичната обстановка може да се отмени, но някои други икономически
Коментари Харесай

Здравният министър обяви кога падат маските

Епидемиологичната конюнктура може да се анулира, само че някои други стопански ограничения може да останат, съобщи доктор Стойчо Кацаров

Броят на приетите в болница понижава, само че рискът остава, поради дребния брой имунизирани. Ако възрастните хора се имунизират през идните два месеца, някои ограничения може да отпаднат, в това число и носенето на маски. Притеснен съм от рекордните равнища на смъртност измежду възрастните хора. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия здравният министър доктор Стойчо Кацаров.

" Надяваме се след два месеца да има национално заседание, което да раздели епидимичните заплащания от останалите. Тоест, епидемиологичната конюнктура може да се анулира, само че някои други стопански ограничения може да останат ", сподели още той.

По думите на доктор Кацаров високата смъртност от COVID-19 у нас се дължи на това, че възрастните хора не са били имунизирани.

" Да, поради това. 85% от умрелите от К-19 са над 60-годишна възраст. Най-важното е да се имунизират хората. Това е единственият способ за ограничение на инфекцията, който се потвърди.

Там, където има имунизирана половин част от популацията, случаите спадат. Ключово е възрастните да се имунизират. Младите хора даже и да влязат в болница, при тях риска за смъртност е невисок ", сподели той.

По думите му, сега има премного ваксини. " Имаме толкоз доста, че започваме да мислим какво да вършим с тези, на които им изтича периода на валидност, Можем да създадем организация и опция за всички. Осигурихме персоналните лекари с ваксини, мобилни екипи за хората които са на отдалечени места.

Помолихме за отварянето на спомагателни имунизационни центрове, помолихме работното им време да се удължи. Но не можем да накараме хората да се имунизират. Нашата роля се свежда до това. Да осигурим опция за всички ", сподели той.

По думите му НОЩ не е бил нужен, даже на моменти е бил доста нездравословен.

" Щабът е закрит доста преди да стана министър. Няма нито една писмена диря от активността на щаба. От какво да се възползваме? Те всичките работят и сега. Щабът не действа, тъй като той е непотребен, той не беше необходим и предходната година.

Този щаб е със статут на работна група към премиера. Той няма никакви пълномощия. В същото време законът е упълномощил всичките функционалности на министъра на опазването на здравето.

Имаше моменти, в които НОЩ даже бе нездравословен. Нали си спомняме за среднощните конференции при заболеваемост няколко случая.

Тази суматоха, която се вся измежду популацията. Тя изигра решаваща роля. Голяма част от хората си в страха си да не се заразят, се отхвърлиха от здравна помощ. Може и това да е повода за високата смъртност ", сподели доктор Кацаров.

" Но не е нужно да даваме каквито и да е квалификации преди да сме създали разбора. Това, което обаче е несъмнено, е че резултатите не са положителни. Първи сме по смъртност. Последни сме по тестване и имунизация. Много специалисти считат, че в случай че не се имунизират задоволително хора през лятото, ни чака нова вълна ", сподели още той.

По думите на здравния министър, най-важно е да се имунизират възрастните хора. Общият брой имунизирани не бил чак толкоз значим. Здравната система към този момент може да се оправи с стеснен брой заболели.

Има задоволително средства за медиците на първа линия. Осигурени са средства до септември месец. След септември Народно събрание ще реши дали има потребност от актуализация на бюджета, сподели Кацаров, разяснявайки парите за медиците на първа линия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР