Епидемиолог обяви, че в момента в България има коклюш, въпреки

...
Епидемиолог обяви, че в момента в България има коклюш, въпреки
Коментари Харесай

Зараза плъзна в България, доктор посочи първи симптом

Епидемиолог разгласи, че сега в България има коклюш, все пак, че нормално той се демонстрира през лятото. Експертът изясни с какво се характеризира това заболяване и за кой е най-опасно

„ Случаи на коклюш в България има последните седмици, макар че сезонността нормално е лятото. Това заболяване се характеризира с по-особена кашлица. Когато човек има лаеща кашлица, е добре да се съветва с доктор и да се изследва, с цел да се види дали не е коклюш “, сподели в ефира на бТВ доктор Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „ Св. Георги “.

По думите ѝ коклюшът е рисков за дребните бебета, които към момента не са ваксинирани.

„ Затова е доста значимо бременните да се имунизират против коклюш през последния триместър, с цел да се родят децата с имунитет “, посъветва епидемиологът.

По думите ѝ за грипна зараза сега не може да става въпрос.

„ Епидемиите от грип нормално са януари, февруари и опашката може да е при започване на март. Бих се изненадала доста, в случай че занапред стартира напредък на сериозен грип в България. Може да има единични хора, само че има и други респираторни патогени, които циркулират в този момент. Започва сезонът на варицела и скарлатина и е по-вероятно децата да боледуват от тях “, сподели доктор Бацелова.

По думите ѝ по предварителна информация грипът този сезон е протичал по-тежко.

„ Редно е, когато един човек е болен с инфекциозно заболяване и знае, че е инфектиран, дано се изолира. Когато е с изразена симптоматика, висока температура, кашлица, хрема – добре е да не контактува с никого “, прикани доктор Бацелова.

Тя поучава да не се пропущат имунизациите против варицела, коклюш и COVID-19 и имунната система да се поддържа посредством рационално хранене.

„ Прием на белтъчини, мазнини, въглехидрати и банкет на витамини посредством плодове и зеленчуци. Ако човек е имуносупресиран или има терзания, че боледува постоянно, е добре да се съветва с имунолог, който да извърши проучвания и чак тогава да се предписва имуностимулираща терапия, в случай че е належащо “, сподели епидемиологът.

По думите ѝ не е добре сами да си назначаваме имуностимулиращи препарати.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР