Епидемиите са предвидими. Онова, което не може да се предвиди,

...
Епидемиите са предвидими. Онова, което не може да се предвиди,
Коментари Харесай

Математик: Епидемиите могат да се предвидят, реакцията на хората - не

Епидемиите са предвидими. Онова, което не може да се планува, е, че хората са изборно слепи за някои неща. Такова мнение изрази пред националното радио доктор Лъчезар Томов , специалист по приложна статистика в областта на медицината и енергетиката, който изготвя прогнози за разпространяването на Covid-19.

" Епидемиите не са това, което създателят Нисим Талеб назовава " черни лебеди ". Имаше и предизвестия, че е доста евентуално тъкмо от Ухан да тръгне нова зараза. Има в това число отчети на учени към работни документи на Белия дом по времето на Тръмп, изчисляващи какви загуби в трилиони би коствала една зараза ", съобщи Томов.

По думите му сега се прави опит да се планува кои вируси е евентуално да прескочат от животно към човек. И отново с помощта на Талеб се знае какво е евентуалното систематизиране на жертвите - назовава се " систематизиране с дебела опашка ".

" Нормално систематизиране е растежът на хората - да кажем междинният растеж на мъжете е 1.75 см., извънредно мъчно е да намериш някого с растеж над 2.50 см. - едно на трилион - вероятността за сходно събитие е доста дребна, а при дебелата опашка по никакъв начин не е дребна и особено за тези разпределения е, че всеки идващ връх е по-голям от предходния, в пъти по-голям.

Знаем, че епидемията с испански грип през 1918 година е взела 50 милиона жертви. И като знаем това, въпросът с преодоляването на епидемиите би трябвало да е първи приоритет на всяко едно държавно управление, в случай че желаеме да живеем в световен свят " , сподели математикът.

" Онова, което не може да се планува, е, че хората са изборно слепи за някои неща, добавя той. Това е " черният лебед " в сегашната обстановка - реакцията на епидемията от страна на страни и политически управления. Имаше по-тежки вируси като Sars и Mers - доста по-заразни и смъртоносни, само че заразяването с тях беше дейно потушено, беше спряна и епидемията от ебола и не се очакваше, че този вирус ще бъде оставен да се развива, да мутира и да болести. Не се очакваше, че западният свят ще се окаже по този начин неопитен ", добави той.
 Математикът Лъчезар Томов: Без локдаун няма да стане
Математикът Лъчезар Томов: Без локдаун няма да стане

Твърденията, че инфектираните с този вид боледуват 70% по-леко, не са верни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР