Епичните боеве на връх Шипка са фокусът в 11-ия специален

...
Епичните боеве на връх Шипка са фокусът в 11-ия специален
Коментари Харесай

Видео: Българско военно чудо: Епопеята на Шипка

Епичните боеве на връх Шипка са фокусът в 11-ия специфичен бонус епизод на документалната поредност „ Българско военно знамение “. Тя беше показана на националния празник 3 март и единствено за няколко дни доближи до половин милион българи в обществените мрежи. Екранният роман за Шипченската епопея стартира от април 1877 година с прекосяването на съветските войски през река Дунав, където се разделят на три елементи.

Една от армиите – Предният отряд на военачалник Гурко, се насочва на юг. В същото време от Черна гора по море е трансферирана армията на Сюлейман паша. Тя се състои 45 хиляди бойци, които са калени и подготвени за борба. Силите на двата отряда се сблъскват при Стара Загора. Това е и първото тестване. До този миг руснаците не чакат огромна поддръжка от българските дружини и ги считат за неподготвени, само че настройката им бързо се трансформира след героичната отбрана на Самарското знаме.

На 3 август опълченците са към този момент на Шипка, а руснаците са заблудени от Сюлейман паша, който избива мирното население. Ген. Радецки изпраща армия към Елена, мислейки си, че турския паша ще удари там. Но за изненада на всички, турската войска се насочва право към Шипка, където командирът на Шипченския отряд - ген. Столетов, е безпомощен да поеме защитата на височините в близост. Той разполага единствено с 5500 души и 27 оръдия, а към него идват 30 хиляди турци с 46 оръдия.

На 8 август опълченецът Манол Георгиев си спомня: „ От алените фесове на Мохамедовите потомци шипченските полета се представляваха като кървава котловина или ниви, обрасли с полски божур ”. Следващите дни предстоят артилерийски дуели. Първата офанзива е отбита, само че следват втора и трета, а пушките на опълченците се повреждат. За благополучие Браянският полк идва на помощ и силата на бранителите нараства с 7500 боеца. Радецки насочва войските си към Шипка.

В горещия ден на 10 август Сюлейман паша подрежда да бъде открит смъртоносен артилерийски огън по бранителите от височините, вследствие на който огромен брой опълченци и руснаци са убити на метри от бленуваната студена вода. Настъпването на 11 август бележи и най-критичния ден за защитата на прохода... Развръзката на борбата на връх Шипка гледайте във видеото:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР