EП прие резолюция с искане Русия да върне злато от

...
EП прие резолюция с искане Русия да върне злато от
Коментари Харесай

ЕП прие резолюция с искане Русия да върне злато от 1917 г. на Румъния

EП одобри резолюция с искане Русия да върне злато от 1917 година на Румъния. Членовете на Европейския парламент (ЕП) одобриха резолюция, в която поддържаха настояванията на Румъния за връщане на румънското злато и исторически архиви, изнесени в Русия през 1916-1917 година Но разговорът по тази тематика се възнамерява да бъде обновен, „ когато обстановката в района разрешава. ” Гласуването се организира в границите на пленарната сесия на Екологичен потенциал в Страсбург.

„ Европейският парламент приканва Руската федерация да върне напълно на Румъния останалата част от националното завещание на Румъния, изпратено на Русия за предпазване през 1916 и 1917 година “, се споделя в резолюцията.

„ Призовава Комисията и Европейската работа за външна активност да включат въпросът за реституцията на националното завещание на Румъния в двустранните дипломатически цели, ръководещи връзките сред Европейски Съюз и Русия, незабавно щом обстановката в района разреши възобновяването на политическия разговор сред страните. “

Авторите на документа признават, че някои културни, религиозни и архивни полезности, принадлежащи към националната съкровищница, са били върнати на Румъния през 1935 и 1956 година

В същото време в текста се показва, че през днешния ден „ 91,5 тона чисто злато, включени в запасите на Националната банка на Румъния, не са върнати, макар протоколите, подписани при прехвърлянето на съкровищницата на Русия “. Те също по този начин настояват, че Русия отхвърля да върне полезностите, трансферирани на Руската империя, макар основаването на смесена румънско-руска експертна комисия по този въпрос.

По време на Първата международна война (1914-1918) управляващите на кралска Румъния, застрашена от немската окупация, вземат решение да изтеглят главните полезности на страната за предпазване в Руската империя.

По време на революцията и гражданската война някои от съкровищата, намиращи се в Кремъл, в това число румънски, са изнесени от Москва. В историческата литература са изказани разнообразни хипотези за по-нататъшната им орис, само че нито една от тях не е намерила дефинитивно удостоверение.

Румънската страна неведнъж е повдигала въпроса за връщането на златните запаси, като някои от полезностите са върнати в Букурещ от руските управляващи през 1935 и 1956 година

По време на подписването на политическо съглашение за другарски връзки и съдействие сред Руската федерация и Румъния през 2003 година беше основана Съвместна социална комисия от историци за изследване на въпроси, свързани с целия комплекс от двустранни връзки, в това число въпроса за румънското злато.

Източник –  Romania Insider/Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР