Ензим на кофеина, известен като 7-MX, може да забави прогресията

...
Ензим на кофеина, известен като 7-MX, може да забави прогресията
Коментари Харесай

Изследване: Кофеинът може да забави развитието на късогледство при деца

Ензим на кофеина , прочут като 7-MX, може да забави прогресията на късогледството, известно също като миопия, при деца. Това сочат резултатите от наблюдателно проучване, оповестени на 22 август 2022 година в British Journal of Ophthalmology.

Според откривателите, 7-MX може да се трансформира в скъпо средство за лекуване на положение, за което актуалните благоприятни условия са ненапълно лимитирани, в случай че се потвърди, че е безвредно и дейно в огромни клинични изследвания.

Късогледството се появява, когато окото пораства прекомерно дълго, като се разтяга и изтънява. Това постоянно стартира на 6-7-годишна възраст, като прогресира до 16-20-годишна възраст. Освен това късогледството е обвързвано с нараснал риск от разнообразни положения, които засягат зрението и здравето на очите, в това число макулна недъгавост, глаукома, катаракта и отлепване на ретината.

Предварителни проучвания демонстрират, че ензимът на кофеина 7-метилксантин, или в резюме 7-MX, попречва несъразмерното удължение на окото (аксиално удължаване).

От 2009 година 7-MX се употребява за лекуване на детско късогледство в Дания . Досега обаче той не е бил оценен изцяло в дълготрайни изследвания и откривателите са желали да схванат какъв брой бързо прогресира лекуването на късогледството при деца, приемащи 7-MX.

Учените преглеждат медицинските досиета на 711 деца (356 девойки и 355 момчета), лекувани от късогледство сред юни 2000 година и януари 2021 година в очна клиника в Дания. С децата са извършени цялостни очни проби , в това число премерване на аксиалната дължина. 624 (88%) от децата са приемали таблетки 7-MX до 1200 mg на ден (средно 470 mg), а 87 не са приемали по разнообразни аргументи. Средната им възраст е била 11 години (диапазон 7-15 години), когато са почнали лекуването, а дължината на окото и степента на късогледство са били проследявани в продължение на приблизително 3½ години (диапазон 11 месеца-9 години).

Диоптрите (D) са мерните единици, употребявани за оценка на степента на очната функционалност: междинната степен на рефракционна неточност (късогледство) първоначално е била -2,43 D, която се е нараснала приблизително с 1,34 D през интервала на наблюдаване. -3,00 D се смята за умерено тежко късогледство, а -6 D или повече - за тежко късогледство.б Средната аксиална дължина първоначално е била 24,4 mm, като се е увеличавала приблизително с 0,21 mm годишно.

Лечението със 7-MX е обвързвано с по-бавен ритъм на утежняване на късогледството и аксиалното удължение, като по-високите дози наподобяват по-ефективни. Въз основа на тези данни учените пресметнаха, че при типично 7-годишно дете с рефракционна неточност от -2,53 D първоначално, късогледството на това дете ще се усили с -3,49 D през идващите 6 години без лекуване. Но с дневна доза от 1000 mg 7-MX късогледството на същото дете ще се усили с -2,65 D през идващите 6 години. По същия метод, без лекуване, аксиалната дължина би се нараснала с 1,80 mm през идващите 6 години, до момента в който при дневна доза от 1000 mg тя би се нараснала единствено с 1,63 mm. Според изчисленията на откривателите, приблизително за 11-годишно дете, приемащо 1000 mg 7-MX на ден, късогледството на това дете би се нараснало с -1,43 D през идващите 6 години, спрямо -2,27 D без лекуване. Аксиалната дължина би се нараснала с 0,84 mm спрямо 1,01 mm без лекуване. Нито едно от децата, приемащи 7-MX, не е съобщило за странични резултати по време на интервала на наблюдаване.

Според учените резултатите повтарят тези от пробните проучвания. Въпреки това те признават, че тяхното изследване е наблюдателно и не са могли да отчетат евентуално влияещи фактори, като генетични фактори , етническа принадлежност, време, прекарано навън, и време, прекарано наоколо до работа.

Но те заключават: " Съществуващите способи на намеса за надзор на късогледството не са изцяло ефикасни за попречване на прогресирането на децата до високо късогледство и 7-MX може да се трансформира в скъпа добавка, в случай че причинно-следствената връзка и ефикасността могат да бъдат доказани в бъдещи рандомизирани следени изследвания. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР