Еньовден е - празникът на билките! Според вярванията, небето се

...
Еньовден е - празникът на билките! Според вярванията, небето се
Коментари Харесай

Еньовден е! Слънцето дава на водата лечебна сила

Еньовден е - празникът на билките! Според вярванията, небето се отваря и стават чудеса. Еньовден се отбелязва от всички славянски нации. Счита се, че той бележи далечното начало на зимата.

Днес народът гадае дали годината ще е здрава. По изгрев слънце, когато слънцето трепти и играе, всеки би трябвало да се огледа сянката си през рамо. Отразява ли се тя цяла, индивидът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се на половина – ще боледува. Водата преди изгрев е лековита, а росата е с особена мощ. Вярва се, че слънцето се " окъпва ", преди да тръгне към зимата. Затова дедите ни са се измивали в течаща вода преди изгрев, като са вярвали, че това ще им донесе здраве.

Която мома първа видела слънцето пък - от здраве и пари нямало да се отърве.

Според обичая билките се берат преди изгрев слънце. Те би трябвало да са 77 и половина на брой- за всички заболявания и за заболяването, която няма име.

Характерен за празника е обичаят Еньова буля. Всички моми се събират в една къща и обличат малко момиченце като младоженка. На главата му слагат сребърна пара и венец от еньовче. Една мома подвига Еньовата буля върху раменете си и цялото шествие стартира да обикаля селото с ария на уста. С тази ритуална обиколка те желаят да измолят от Св. Еньо здраве и изобилие.

На тази дата православната черква празнува и рождението на Св. Йоан Кръстител.

Имен ден честват Енчо, Еньо,Иван,Иванка,Иванчо, Иванка,Йоан, Йоана, Йонко, Йончо, Йонка, Ян, Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янин, Янина, Янита, Янета, Янис, Яниса, Янимир, Янимира, Янислав, Янизар, Янизара, Янил, Янила, Янилин, Янилина, Янидин, Янидина, Яник, Янек, Янико, Яника, Яно, Яньо, Янчо, Калоян, Ена, Една, Ивет, Даян, Даяна, Деница, Диян, Диан, Дияна, Диана, Деян, Деан, Дея, Деяна, Деана, Билян, Биляна и имена на билки.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР