Нов електрически вид синя тарантула, открита в Тайланд: Омагьосващ феномен

...
Ентомолозите в Тайланд бяха зашеметени от наелектризиращ нов вид тарантула,
Коментари Харесай

Ентомолозите в Тайланд бяха зашеметени от наелектризиращ нов вид тарантула, открит в южната част на страната.

Паякът, известен като Chilobrachys natanicharum, има „синьо-виолетов оттенък, наподобяващ цвета на електрически искри“, изследователи от Ентомологичния музей към университета Кхон Каен и Природонаучния музей на Националния научен музей се казва в документ, обявяващ находката. Те нарекоха редкия цвят на тарантулата "омагьосващ феномен".

"Синята окраска при животните е завладяващо и сравнително рядко явление в природата", казаха изследователите. „Синият цвят при тарантулите е уникален пример за структурни цветове, които са еволюирали независимо най-малко осем пъти.“

Името на новия вид беше избрано на национален търг. Създанието е кръстено на ръководителите на Nichada Properties Co. Ltd., компания за недвижими имоти.

Снимките показват, че паякът има синьо-лилава коса по краката и тялото. Оцветяването на краката е "уникално" и "преливащо", казаха изследователите. Женските паяци и младите мъжки паяци от вида имат „повече виолетови, отколкото метално-сини косми“, докато при мъжките паяци яркосиният цвят е по-забележим. Въпреки това, той е "по-малко интензивен, отколкото при жените."

Изследователите казаха, че паякът изглежда живее в южните мангрови гори на Тайланд. Там паякообразните живеят в хралупи на дървета. Паяците могат да живеят и във вечнозелени гори. Унищожаването на местообитанията и ловът на тарантули обаче оказват влияние върху вида: всички тарантули в Тайланд се считат за контролирана дива природа в страната и изследователите подчертават необходимостта от опазване и защита на видовете и техните местообитания.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР