Енинският районен съд в Тюмен осъди 27-годишен местен жител на

...
Енинският районен съд в Тюмен осъди 27-годишен местен жител на
Коментари Харесай

Руснак получи условна присъда за каране на скутер в нетрезво състояние

Енинският областен съд в Тюмен осъди 27-годишен локален гражданин на условна присъда за шофиране на електрически скутер в нетрезво положение. Това оповестяват от районната прокуратура. Руснакът беше приет за отговорен, а преди този момент е бил осъден за отвод да се подложи на медицински обзор за замайване, шофиране на моторно транспортно средство в нетрезво положение (част 1 на член 264.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация), написа в. " Комерсант ",цитиран от Лента.ру.

Обвинението потвърди, че електрическият скутер е механично транспортно средство и се приравнява на мотопеди, изискващи удостоверение за категория „ М”. Съдът даде на подсъдимия една година условна присъда с две години изпитателен период, с две години и половина отнемане от ръководство . Присъдата не е влезнала в действие.



" Комерсант " изяснява, че през последните две години пътната полиция е следвала следната скица: в случай че мощността на скутера е по-малка от 250 вата, тогава потребителят е пешеходец , в случай че е по-мощен, лидер на мотопед или мотоциклет. В последния случай жителят е задължен по искане на КАТ да премине всички инспекции и може да бъде съден като всеки различен водач.

Според изданието присъдата, произнесена в Тюмен, е била най-тежката: по-рано водачите на електрически скутери, които са нарушавали разпоредбите за придвижване, са били осъждани от съда на изправителен труд, санкции или административен арест, написа Лента.ру.

През април 2020 година Министерството на превоза създаде план, съгласно който на потребителите на скутери е неразрешено да карат в нетрезво положение . В същото време е позволено пресичането на пътища на пешеходни преходи, само че със скоростта на пешеходците .

На деца под 7 години бе препоръчано да им бъде разрешено да се движат по тротоара, пешеходна или велосипедна пътека, до 14 години - също да се движат по велоалея, а над 14 - по платното за велосипедните зони и велосипедната алея.

При липса на такава инфраструктура придвижването със скутера би трябвало да се реализира - до десния завършек на пътното платно или в профил на пътя. Както писа вестник " Комерсант ", сега притежателите на скутери са приравнени към пешеходците, само че Министерството на превоза предложи да се вкара нов термин за тях заради повишаването на потребителите и произшествията.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР