Енергоатом стартира проекта за изграждане на енергоблокове № 5 и

...
Енергоатом стартира проекта за изграждане на енергоблокове № 5 и
Коментари Харесай

В АЕЦ „Хмелницки“ започна изграждането на два енергоблока по технология на американската компания Westinghouse

Енергоатом започва плана за създаване на енергоблокове № 5 и № 6 по технологията Westinghouse AR1000 в Хмелницката АЕЦ. На церемонията по полагането на първия куб бетон за блок № 5 на Хмелницката АЕЦ участваха украинският министър на енергетиката Герман Галушченко, посланикът на Съединени американски щати в Украйна Бриджит Бринк. Както и ръководителят на Управителния съвет на НАЕК „ Энергоатом “ АД Петро Котин и изпълнителният шеф на Westinghouse Electric Company Патрик Фрагман.

Отбелязва се, че пети блок на Хмелницката АЕЦ ще бъде първият в Украйна, построен по американската технология AR1000. Специфичното при тази технология е опцията за маневриране на блоковете. Това е изключително потребно в актуалните условия, когато руско-терористичните войски нанасят удари по балансиращите генериращи мощности на украинския енергиен бранш.

Посланикът на Съединени американски щати в Украйна Бриджит Бринк означи, че на фона на непрекъснатите обстрели на сериозната инфраструктура Украйна се нуждае от повече енергийни мощности. Затова главният акцент е подложен върху нуклеарната енергетика. Тя създава над 50 % от електрическата енергия в страната.

„ Този въпрос е изключително настоящ на фона на противозаконното завладяване на Запорожската АЕЦ от нашествениците. Заради това в този момент Украйна се нуждае от спомагателни енергийни блокове. Приветствам опитите и желанието на държавното управление на Украйна. Както и на Министерството на енергетиката и на „ Енергоатом “ в посока съответно развиване на нуклеарната енергетика. Тези блокове в АЕЦ „ Хмелницки “ ще бъдат първите от деветте, които се възнамерява да бъдат издигнати в Украйна взаимно с Уестингхаус по технологията AR1000″,

заяви Бригите Бринк.

Впоследствие Хмелницката АЕЦ ще стане най-мощната в Европа. Сега тази купа се държи от краткотрайно конфискуваната Запорожка АЕЦ.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР