ЕНЕРГО-ПРО открива приоритетна телефонна линия за връзка с местната власт

...
ЕНЕРГО-ПРО открива приоритетна телефонна линия за връзка с местната власт
Коментари Харесай

Енергото с важно решение при кризисни ситуации

ЕНЕРГО-ПРО открива предпочитана телефонна линия за връзка с локалната власт при рецесии. Това стана ясно на работна среща в Плиска на регионални шефове от Североизточна България, в която взе присъединяване и част от мениджмънта на ЕНЕРГО-ПРО Варна и ЕРП Север. На нея бяха прегледани въпроси по отношение на съгласуваност и общи дейности при спешни обстановки. Обсъдени бяха способи за взаимоотношение и дейно подкрепяне за редуциране на времето за премахване на зародили повреди. Областните шефове показаха признателност към чиновниците на ЕРП Север за професионалната работа в няколко следващи уикенда през месец ноември 2023 година, когато в резултат на тежката метеорологична конюнктура в разнообразни райони на Североизточна България беше оповестено бедствено състояние.  

На проведената среща шефовете на ЕНЕРГО-ПРО Варна Ангел Ангелов и Анжела Тонева самодейно дадоха своите оферти за възстановяване на координацията и общите дейности на виновните институции при спешни обстановки. Те подчертаха, че точно съгласуваните дейности сред електроразпределителното сдружение и институциите ще спомогнат за навременното справяне с прекратено електрозахранване в бедстващи региони, а не общественото говорене против електроразпределителните сдружения. Като една от значимите стъпки в тази посока ЕНЕРГО-ПРО ще задейства директна телефонна линия за предпочитано свързване и за подаване на сигнали от страна на регионалните администрации и кметовете на обитаемоте места. Линията ще работи по време на спешни обстановки.

" Направихме всичко допустимо по отношение на изключителните обстановки през ноември предходната година “, показа Ангел Ангелов по време на срещата. Това потвърдиха и регионалните шефове. " Служителите ни работиха непрекъснато, релокирахме екипи от по-малко наранени територии, навреме организирахме съоръжение. Разбира се, съчувстваме на всички хора, които останаха по-дълго без електрозахранване. Въпреки това няма по какъв начин да поддържаме целогодишно преоразмерени екипи поради обстановки, които се случват изключително. Стриктно изпълняваме капиталовите си отговорности и даже планираме нарастване от 25% на капиталовата ни стратегия за идващия регулаторен интервал даже и при несъответстващо на действителната инфлация в страната нарастване на цените на електрическата енергия “, добави той.

Подчертано беше, че от значително значение за бързата интервенция на екипите на електроразпределителното сдружение при повреди е обезпечаването на достъп до оборудванията. При сходни случаи с всеобщо дълготрайно спиране на електрозахранването наложително е да се разгласи бедствено състояние от страна на локалната власт в засегнатите региони, както и следваща ускорена готовност на техниката и екипите на АПИ при мощен снеговалеж. Тези ограничения ще допринесат за навременно постигане на екипите на ЕРП Север до отдалечени и труднодостъпни места и ще ограничи времето без ток в тях. Дружеството няма интерес да оставя потребителите без ток за дълго време и при съществуване на условия за работа активизира екипите си и извършва прецизно лицензионните си отговорности. Очакванията в тази връзка са АПИ да построи инфраструктура, друга от черен път до всяко обитаемо място, което ще спомогне за по-бързото възобновяване на електрозахранването в отдалечени дребни обитаеми места и махали.

Ръководството на ЕНЕРГО-ПРО удостовери нуждата от подпомагане от кметовете и кметските наместници за събиране на настояща информация за точките без зареждане след спешни обстановки, обхващащи цялото обитаемо място, и даването ѝ на екипите на сдружението при започване на възобновяване на мрежа ниско напрежение след предпочитаното възобновяване на схемата на зареждане на приблизително напрежение. Съдействието на локалната власт би съкратило доста времето за локализиране и премахване на повреди от екипите, което ще докара и до по-бързо възобновяване на електрозахранването на клиентите. Регулярната поддръжка на уличното осветяване в непосредствена непосредственост до оборудванията на ЕРП Север е различен фактор, който би предотвратил спомагателни вреди върху електроразпределителната мрежа.

Посочена беше и друга сфера за подпомагане от страна на локалната власт – урегулиране на вилните зони за по-бързо създаване на нови мрежи и улеснение на обслужването им от електроразпределителното сдружение. В този смисъл, налага се провеждането в тези региони на подробни устройствени проекти (ПУП) и общи устройствени проекти (ОУП). За безпроблемната по-нататъшна работа по построяването на нови уреди значимо е да се продължат процедурно дейностите на Общините и след влизане в действие на един Подробен устройствен план или Общ устройствен план.

Изискването за омекотен режим за създаване на просеки в гористи местности беше сложено като тематика, защото в редица случаи през последните месеци електроразпределителното сдружение претърпя обилни вреди по своите уреди, което докара до доста удължение на времето за премахване на повредите и провокира неудобства за клиентите поради неналичието на ток. Тук е нужна и промяна в законодателството във връзка с сервитутните зони, касаеща високата гориста растителност – в такива случаи за безвредната работа на мрежата е наложително разширение на сервитутните зони за запазване целостта и гарантиране сигурната работа на оборудванията.

На срещата бяха коментирани оферти за актуализация на законодателството за дейно ръководство възобновяване на мрежата след естествени бедствия. Беше подложен въпросът за обезпечаването на непрекъснат дежурен личен състав в подстанциите на ЕСО по време на спешни обстановки.

Срещата с институциите завърши с съвместен ангажимент за отчитане на направените оферти и продължение на дейното съдействие за справяне с бъдещи рецесии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР