ЕNERGO-PRO a. s. емитира еврооблигации на стойност 250 млн. евро

...
ЕNERGO-PRO a. s. емитира еврооблигации на стойност 250 млн. евро
Коментари Харесай

ENERGO-PRO a. s. емитира еврооблигации на стойност 250 милиона евро


ЕNERGO-PRO a. s. емитира еврооблигации на стойност 250 млн. евро в Лондон, излиза наяве от известие от петък на страницата на българското сдружение. Това е втора емисия откакто през ноември компанията пласира облигационна емисия в размер на 370 млн. евро. Постъпленията ще бъдат употребявани за погасяване на настоящи заеми, както и за общи корпоративни цели, като ще усъвършенства и успеваемостта на финансирането на групата. Облигациите са с падеж 4 май 2024 година и имат 4,5% годишна рентабилност. Eмисионната цена на облигациите е 100%.

Ценните бумаги ще бъдат регистрирани на Ирландската фондова борса. S&P и Fitch дефинираха рейтинга на облигациите надлежно на BB- и BB, в сходство с корпоративния рейтинг на емитента ENERGO-PRO a. s.

Емисията беше пласирана измежду повече от 70 вложителя, представляващи както интернационалните, по този начин и български финансови институции. 54% от вложителите са асет мениджъри, 26% - държавни и частни банки, 19% - пенсионни фондове и застрахователни компании. Закупените облигации единствено от български финансови институции са на стойност над 15 млн. евро. Най-голям дял от вложителите - 25% са от Англия, 21% са от Австрия и Германия, други 14% са от Франция, останалите 40% са разпределени в Западна, Централна и Източна Европа и Общността на самостоятелните страни, се споделя в известието.

Групата ENERGO-PRO има постоянни доходи от контролирани действия и това я прави привлекателна на интернационалните финансови пазари. Компанията е важен вложител в енергетиката. Оперира водноелектрически централи и електроразпределителни мрежи в Централна и Източна Европа и в районите на Черно море и Кавказ.

Стартирайки активността си в Чехия, компанията последователно развива интервенциите си в България, Грузия и Турция. Общият конфигуриран потенциал на електроцентралите, благосъстоятелност на ENERGO-PRO е 854 MW, а годишното произвеждане на електрическа енергия надвишава 2,5 TWh. ENERGO-PRO развива активност в региона на разпределението и продажбата на електрическа енергия и има и ръководи електроразпределителни мрежи в България и Грузия, обслужващи повече от 2.4 милиона клиенти. Дружеството е интензивно и в трансграничната търговия с електрическа енергия.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР