„Енергийното саниране касае хиляди български семейства и е изключително важна

...
„Енергийното саниране касае хиляди български семейства и е изключително важна
Коментари Харесай

БСП към Цеков: Повтаряте грешките на предходната програма за саниране, опорочена от корупционни практики

„ Енергийното саниране касае хиляди български фамилии и е извънредно значима стратегия, която е належащо да се случи, само че за жалост, е опорочена от самото си начало с корупционни практики. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Борислав Гуцанов по време на чуването по самодейност на социалистите на министъра на районното развиване и благоустройствo Андрей Цеков и изпълнителния шеф на Агенцията за стабилно енергийно развиване (АУЕР) Ивайло Алексиев в Народното събрание.

Депутатът уточни, че държавното саниране е осъществявано на цена от 300 лева на кв. м, в случай че цените на частните компании са сред 65 лева и 100 лева

„ Как ви се коства една такава разлика? Къде отиват тези средства? Когато приказваме за 2 милиарда лева, които са дадени до този стадий, излиза, че повече от 1,2 милиарда лева са били в корупционна процедура “, акцентира Гуцанов.

По неговите думи сегашният проблем с голям брой тъжби от кметове е обвързван с това, че част от общините доближават 50% от избрания си предел за класирани здания за саниране, до момента в който други доближават до 90%.

„ Как се получават тези разминавания? Защо в едни общини има класиран един блок, а в други – всички подадени са утвърдени? “, попита националният представител от Българска социалистическа партия.

Той уточни, че в поддръжка на кметовете е и мнение на Камарата на енергийните инспектори, които са оповестили, че ще сезират Европейската комисия и Европейската прокуратура.

„ Те показват подозрения за данните в енергийните обследвания на постройките, с които действително се кандидатства и които в действителност дефинират класирането. В мнението си професионалните инспектори считат, че в доста отчети данните са фалшифицирани, с цел да се получи по-голямо икономисване на нездравословните излъчвания в избраните общини. Тези енергийни инспектори се одобряваха от АУЕР към Министерството на енергетиката “, изясни Борислав Гуцанов.

„ От Българска социалистическа партия повдигнахме тематиката, с цел да може, първо, най-сетне профилираните органи да се сезират, и второ, да се вземе едно съответно решение, с цел да могат българските фамилии да имат изгода от тази стратегия, а не да бъдем очевидци на следващия обир “, съобщи още той.

„ Прави усещане високият брой на класирани планове с оптимален брой точки, съсредоточени в избрани градове. При еднотипното строителство в страната ни и съществуването на здания със сходни характерности, които се нуждаят от саниране, е меко казано необичайно по какъв начин в избрани общини такива здания могат да вкарат ограничения за енергийна успеваемост и да доближат енергиен клас „ А “, а в други това не може да бъде реализирано “, обърна внимание националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Йорданка Георгиева.

„ Ако Агенцията за стабилно енергийно развиване направи справедлива инспекция на обследванията, каквито претенции има, както и на компаниите и изискванията, при които са осъществени, и бъдат открити погрешни данни, това ще бъде ли съображение класирането да бъде анулирано и да бъде осъществено ново и обективно такова? Ще бъдат ли подхванати някакви ограничения към съответните компании, изготвили тези документи и одити, при открити нарушавания? “, попита тя от парламентарната естрада.

„ Зададоха се доста въпроси, чуха се доста монотонни отговори, само че не можахме да намерим къде е заровено кучето в последна сметка “, заключи националният представител от групата на социалистите Манол Генов.

„ Протестите на сдруженията и на етажната благосъстоятелност, както и на недоволните общини към този момент не престават повече от месец и те няма да стихнат при такова внушително отрицание. Свидетели сме на лавина от подозрения за операции при класирането “, уточни той и добави: „ На мен доста ми се желае, господин министър, при този разтърсващ страната скандал, да успокоите нещата, като дадете в действителност рационални пояснения за това, което се случва, само че уви. Вие един път сте безапелационен, че няма по какъв начин да има манипулиране. Втори път, казвате, че при инспекциите на АУЕР има грешки в енергийните документи. “

„ При съставянето на тази стратегия не се взеха поучения от миналата, при която бяха изхарчени 2 милиарда лева Отново няма отчет, просто се засилихте да усвоявате едни пари и се притеснявам, че резултатът ще бъде не по-добър от предишния път “, сподели в умозаключение Генов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР