Енергийният системен оператор ще внесе в Комисията за енергийно и

...
Енергийният системен оператор ще внесе в Комисията за енергийно и
Коментари Харесай

ЕСО с предложения за намаляване на цената на тока за бизнеса

Енергийният систематичен оператор ще внесе в Комисията за енергийно и водно контролиране предложенията си за понижаване цената на тока на свободния енергиен пазар. Очаква се това да намали с над 30% цената на дефицит на балансиращия пазар, съобщи Българска национална телевизия.

Разходите за ток на бизнеса се образуват освен с електричеството, което промишлеността купува от свободния пазар, само че и с разноските, които се вършат за балансиране на електроенергийната система. Именно в тази посока е концепцията за смяна на разпоредбите за търговия с електричество, които се поддържат от Енергийния систематичен оператор. Те плануват вместо постоянно да се вършат балансиращи групи с координатори, в които да вземат участие производителите на ток и консуматорите, това да става с директни контракти към ЕСО. За задачата са направени съответните калкулации и симулации.

" Ние извършихме няколко симулации за предишни месеци, за месеците август и септември, и при отпадане на обединяванията сред координаторите на балансиращите групи това ще повлияе позитивно на цената за дефицит на електрическата сила, като пределната цена през месец август е била 318 лева, в случай че бяха отпаднали тогава обединяванията, цената за дефицит щеше да е 228 лева За септември пределната цена е 344 лева, при положение, че бяха отпаднали тогава обединяванията, цената щеше да бъде 231 лева към всички крайни консуматори ", разяснява изпълнителният шеф на Енергийния систематичен оператор Ангелин Цачев.

В идващите дни ЕСО ще внесе своето мнение в Комисията за енергийно и водно контролиране.

Припомняме, на 26 октомври КЕВР одобри разпоредбите за отплата на бизнеса за цените на тока. Променя се методиката, по която се дефинира цената на електрическата сила на доставчика от последна инстанция. Промяната ще разреши сметките за ток на над 250 000 компании у нас да бъдат понижени с от 15 лева до 30 лв. на MWh. Мярката е краткотрайна, за към 3 месеца, считано от 1 ноември т.г. като през това време компаниите, които купуват най-скъпия ток, би трябвало да си изберат снабдител и да сключат контракт, с цел да излязат от сегмента със доставяне от ДПИ, който е доста по-скъп. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР