Енергийният сектор на Норвегия е обект на сложни и добре

...
Енергийният сектор на Норвегия е обект на сложни и добре
Коментари Харесай

Шпионажът в енергетиката заляга в новите кибератаки


Енергийният бранш на Норвегия е обект на комплицирани и добре проведени хакерски атаки
(снимка: CC0 Public Domain)

Шпионажът в сферата на енергетиката добива все по-голямо значение в този момент, когато възобновимите енергийни източници „ настъпват ” и дават обещание да изместят обичайните изкопаеми горива, а страни по целия свят влагат в технологии за рандеман на чиста сила. Наскоро нов отчет на Норвегия хвърли светлина върху това по какъв начин шпионите на петролно-газовата промишленост са фокусирали погледите си върху страната, считана за една от най-зелените на планетата. Данните сочат, че точно този жанр ползи залягат все по-дълбоко в новите хакерски атаки по целия свят.

Норвежката работа за контраразузнаване PST заяви за засечен от Русия, Китай и други страни, които – съгласно службата – желаят „ да извлекат тайните на петролната промишленост на Норвегия ”. Документът предизвестява, че секторът на възобновимата сила в страната скоро може да се трансформира в обект на комплицирани и добре проведени хакерски атаки от задграничните шпиони.

Петролни и газови компании на прицел

Норвегия е третият по величина експортьор на петрол и газ след Саудитска Арабия и Русия и вторият по значимост източник на природен газ в Западна Европа след Русия. И не създава фракинг, отбелязва.

Докладът на PST разкрива, че над 50 норвежки петролни и газови компании, в това число националната енергийна компания Equinor и Министерството на петрола и енергетиката, са били на прицел в добре проведена хакерска атака преди шест години. Според PST, разследващите служби на страни-съперници имат огромни софтуерни и човешки запаси, както и доста самообладание, което им разрешава да работят по шпионски проекти за дълги интервали от време.

Според ФБР, корпоративният шпионаж в международната петролно-газова промишленост е концентриран най-вече върху обири на интелектуална благосъстоятелност, в това число корпоративни и проучвания. Те могат да обгръщат разнообразни технологии – от сондажно съоръжение до изолираност на тръбопроводи или даже елементарни неща като уредите, които се употребяват за сондиране, или пък процесите на следене на инвентара. Този тип шпионаж обаче може да докара до загуба на доходи, спиране на производството, загуба на чиновници, накърняване на репутацията и загуба на вложения за научноизследователска и развойна активност.

Основните настоящи лица са локални и/или задгранични търговски противници, чиновници на задграничното разузнаване, недоволни чиновници () или проведени незаконни групи.Често пъти под прицел са корпоративни чиновници, които пътуват – изключително в чужбина – със своите фирмени преносими компютри в чантата. Също по този начин се практикуват и други способи: допустимо е шпионите да бъдат пратени да работят като елементарни чиновници в „ целевите ” компании. Недоволните чиновници пък биват примамени да „ доносничат ” и да изнасят търговски секрети.

Но за какво Норвегия?

Норвегия постоянно се преглежда като модел за подражателство що се касае до възобновимата сила – освен това освен в Европа, само че и на международната сцена. А новата „ игра ” е преходът към зелена сила, който се прави оценка на 40 трилиона $. Това е голяма сума пари – и основава поразително рентабилен шпионски терен.

Скандинавската нация си е построила имидж на пред необятния свят. Знае се, че страната се радва на близо 100% произвеждане на сила от възобновими източници и. Новатор от международна класа е в областта на чистите технологии. Страната има доста непретенциозен въглероден отпечатък и е гласен последовател на интернационалните климатични контракти.
още по тематиката
Всъщност Норвегия е една от най-зелените народи на планетата, като сега генерира 98% от електрическата енергия си от възобновими източници, най-много от водноелектрически централи. От позиция на е-мобилността страната регистрира, че електрическите транспортни средства съставляват повече от една трета от новите регистрации на коли през предходната година.

И въпреки всичко, по-внимателният взор към енергийния бранш на Норвегия разкрива спорна действителност: стопанската система на Норвегия остава значително подвластна от износа на газ и нефт. Всъщност цели 18% от Брутният вътрешен продукт на Норвегия и зашеметяващите 62% от износа ѝ са директно свързани със бранша на петрола и газа!

Макар да е зелен пример, в действителност Норвегия продължава да е колос измежду европейските производители на газ и петрол и към момента създава нови петролни залежи в Северно и Баренцово море. Страната е пуснала десетки нови офшорни блокове за изследване за рандеман на единствено през настоящата година и може да раздаде рекорден брой лицензи за изследване в Арктическото и Баренцово море през идната година. Доста двулично, нали?

Смущаваща композиция

Петролът и газът са незаменими за Норвегия, която не възнамерява да спре изследванията и сондажите на нови залежи – стига да има търсене. В същото време тя създава и големи планове и за възобновими мощности, което включва и партньорството на Equinor с шотландската SSE Plc. за създаване на „ най-голямата офшорна ветроенергийна плантация в света ”.

Тази смущаваща композиция прави Норвегия съществена цел за шпионаж в целия енергиен набор. Основно средство се явяват хакерските атаки, за които става все по-видно, че са добре спонсорирани на корпоративно и държавно равнище. Според осведомени, точно тук идва ролята на като инструмент за шпионаж. Някои енергийни експерти са на мнение, че точно това е в основата на спора сред Съединени американски щати и Китай по отношение на оборудването за 5G мрежите от ново потомство.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР