Енергийният регулатор потвърди във вторник разчетите си за повишаване на

...
Енергийният регулатор потвърди във вторник разчетите си за повишаване на
Коментари Харесай

По-ниският ДДС за парното ще сведе поскъпването до 26%

Енергийният регулатор удостовери във вторник плановете си за повишение на цените на електрическата и топлинната сила приблизително надлежно с 3.3 на 100 и с 39.26 % от 1 юли 2022 година, само че означи, че при влизане в действие на по-ниския Данък добавена стойност върху тези енергоресурси крайното повишаване ще е по-ниско. Причината е, че одобряваното от комисията нарастване не включва налога върху добавената стойност и по този начин крайната цена за семействата в действителност нарасне по-малко при събаряне на ставката от сегашните 20% на плануваните 9 на 100. За парното да вземем за пример повишаването се обрисува да е 26 на 100, стана ясно по време на откритите съвещание за разискване на проекторешенията за цените на тока и парното от 1 юли 2022 година

Окончателните решения за цените ще станат ясно на самия 1 юли като особено за топлоенергията цените ще зависят и от придвижването на цените на природния газ до края на юни. Другият значим фактор са обезпечените от " Българгаз " за юли и идващите месеци газови доставки от алтернативин източници откакто " Газпром " спря да доставя България на 27 април. Все още не се оповестява от кое място ще дойдат те и на какви цени.

Промени в ценообразуването на тока

По време на разискването стана ясно още, че енергийният регулатор приготвя промени в методиката за образуването на цените на ток, които да отразяват качеството на услугите в обслужваните райони от публичните електроснабдителни сдружения на " Електрохолд ", ЕВН и " Енерго-Про ", защото на едни места те са по-добри, а на други – не.

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) остава на мнение, че цената на " Електрохолд Продажби " (бившо ЧЕЗ) би трябвало да нарасне с 2,39 %, на " ЕВН България Електроснабдяване " – с 3.46 %, за клиентите на " Енерго-Про Продажби " повишаването ще е най-голямо - с 4.56 %. В тези цени са включени цените на електрическата енергия и за мрежовите услуги.

От КЕВР означават, че настояванията на енергопреносните предприятия за доста повишение на мрежовите разноски са били обезвредени като е решено да се усили квотата на евтината нуклеарна сила от АЕЦ " Козлодуй " до 30 % и е понижена цената на хидроцентралите на НЕК. Така е понижена цената на микса на електрическа енергия, с цел да се повишаването на таксите за транспорт и систематизиране на държавния " Електроенергиен систематичен оператор " и на частните ЕВН, " Електрохолд " и " Енерго-Про ".

Участници в полемиката означиха, че този регулаторен метод може да сътвори спънки за либерализацията на електроенергийния пазар, а също по този начин може да предизвика дефицит на свободния пазар и да докара до повишение на цените на борсата.

България беше поела ангажимент пред Европейска комисия от средата на тази година КЕВР към този момент да не дефинира наложителни квоти, които производителите и по-специално АЕЦ " Козлодуй " да са длъжни да дават за бита. Реално от 1 юли трябваше електроснабдителните сдружения да купуват тока си от борсата, което ще докара до доста по-голямо повишаване от в този момент залаганото от КЕВР.

И въпреки всичко у нас е най-евтино в Европа

Регулаторът означи, че макар повишаването токът за битовите консуматори у нас остава най-евтин в цяла Европа, където цената за семействата се е повишила с 45% за последната година. Комисията не се съгласи и с отправените оферти да дефинира цените на ток ана три месеца, с цел да следва по-плътно пазарната обстановка. Тя била почнала да създава нова методика за ценообразуване съгласно качеството на електроснабдяването. Приключват инспекциите за действително направените вложения на електроразпределителните сдружения и данните ще бъдат употребявани точно за новия метод на ценообразуването, стана ясно по време на полемиката.

КЕВР удостовери и плановете си за повишаването на парното приблизително с 39.26 % за цялата страна, което е много под настояванията на топлофикациите, които биха довели до приблизително нараснали ена цените със 123.58%.

За битовите консуматори на " Топлофикация София " е изчислена смяна с 38.93%, за парното в Пловдив – 23.26%, във Варна - с 30,66 %.

Потискането на растежа на цените стана с планувани за топлофикациите обезщетения на разноските им за газ от Фонда " Сигурност на електроенергийната система.

" Надяваме до една година рецесията с енергийните доставки да отмине и битовите консуматори да могат да употребяват топлофикационна услуга на обективна и реалистична цена ", съобщи след съвещанието ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров пред медиите.

Недоволство поради орязаните разноски за заплати в топлофикациите

От регулатора още веднъж показаха, че значителното повишаване на парното и топлата вода се постанова поради четирикратното нарастване на цените на газа и на въглеродните излъчвания, които топлофикациите би трябвало да купуват поради изхвърляните от тях парникови газове.

За да понижи растежа на цените, комисията е орязала разноските на топлофикациите за амортизации, поправки, хонорари и други

Това провокира недоволството на " Топлофикация София ". Общинското сдружение уточни, че регулаторът освен не е признал поисканото повдигане на разноските за заплати с 24.8 на 100, само че даже е понижило досегашните с 9.1 %.

Омбудсманът: Всяко повишаване е мъчно търпимо

Според националния омбудсман Диана Ковачева изрази несъгласието се с повишението на цените. Според нея всяко нарастване на енергийните цени, даже и минимално, ще бъде мъчно търпимо за битовите консуматори.

" Отделният битов клиент няма право на самостоятелен отвод от услугите на топлофикация. Дори да не пуска радиаторите си и да стои на студено той наложително би трябвало да заплати за топлинна сила от сградната апаратура. Поради тази причина всеобщо притежателите и ползвателите на топлофицирани жилища възприемат топлоснабдяването не като услуга, а като такса или квази налог, чийто размер зависи от цените, избрани от КЕВР ", съобщи публичният бранител.

Според Ковачева цените за крайните консуматори са високи и в тях не са регистрирани всички дадени от страната обезщетения.

На съвещанието бяха оспорени и приложимостта и справедливостта на предлаганите от Станислав Тодоров и " ИТН " за електрическа енергия, парно, газ и вода.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР