Енергийният регулатор обяви в петък, че според неговите изчисления цената

...
Енергийният регулатор обяви в петък, че според неговите изчисления цената
Коментари Харесай

КЕВР изчисли по-скъпи ток и парно с 3.3% и 39.26% от юли

Енергийният регулатор разгласи в петък, че съгласно неговите калкулации цената на електрическата енергия би трябвало да се увеличи от 1 юли 2022 година приблизително с 3.3 на 100, а на топлоенергията – с 39.26 %, което е четири пъти по-малко от желаното от топлофикациите нарастване.

Сметките на Комисията за енергийно и водно контролиране бяха оповестени ден откакто органът разгласява заявките на сдруженията от двата бранша, които обаче са подадени на 31 март 2022 година и не регистрират обезщетенията за скъпия газ и ток, дадени от страната за топлофикациите и за електроразпределителните сдружения.

Според изчисленията на регулатора най-малкото нарастване на цената на тока ще е за клиентите в Западна България, а най-голямото – за тези в Североизточна.

Сметките на " Електрохолд Продажби " (бившото ЧЕЗ) ще набъбнат с 2.39 % , тези на " ЕВН България Електроснабдяване " – с 3.46 % , а клиентите на " Енерго-Про Продажби " ще заплащат с 4.56 % повече от досегашните си сметки за ток.

Комисията оповестява, че е разкрила запаси в системата, с които да обезврежда въздействието на нарасналите разноски за транспорт на електрическата сила. Това е станало с регулаторни механизми във връзка с ценовия микс за битовите консуматори. Делът на електрическата енергия от АЕЦ " Козлодуй " е увеличена до 30%, а цената на електрическата енергия от хидроцентралите на НЕК е понижена, вместо да бъде нараснала, както е декларирала компанията.

Това разрешава компенсиране на нарастването на разноските за транспорт на държавния " Електроенергиен систематичен оператор " и на частните мрежови оператори.

Общото нарастване за битовите консуматори е сведено единствено до 3.3% за интервала до края на юни 2023 година, в случай, че в останалата част на Европа цените за семействата се се повишили с 45 на 100 поради динамичността на енергийните пазари, означават от Комисията за енергийно контролиране (КЕВР).

Не се показва обаче нищо по отношение на въвеждането на две цени за електрическата енергия съгласно потреблението, каквото решение разгласи държавното управление като антикризисна мярка.

Тя осведоми още, че планува от 1 юли цените на топлинната сила за битови потребности да набъбнат приблизително с 39.26 % за цялата страна. За съпоставяне декларираните от топлофикациите цени биха довели до покачване приблизително със 123,58%.

След разбор за битовите консуматори на " Топлофикация София " ЕАД цената ще бъде 136,82 лева./MВтч , при настояща цена 98,48 лева./MВтч, което е изменение с 38.93%. Това на процедура значи, че консуматор в София със сметка от 100 лева за отопление на парно ще заплаща близо 139 лева през новия отоплителен сезон 2022/2023 година, разясняват от КЕВР.

Клиентите на " ЕВН България Топлофикация " ще заплащат 122.80 лева./MВтч вместо сегашните 99.55 лева./MВтч, което е изменение с 23.26%.

Цената на " Веолия Енерджи Варна " ЕАД се променя с 30.66 % и става 128.43 лева./MВтч, при настояща цена 98.29 лева./MВтч.



Основните аргументи за предлаганото нарастване на цените на топлинната сила са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойния растеж на въглеродните излъчвания, изяснява регулаторът.

Тези разноски имат максимален дял като въздействие върху крайните цени. За сдруженията в цялата страна тези два съставния елемент съставляват приблизително 80 на 100 от техните разноски за произвеждане на топлинна сила. Така да вземем за пример за " Топлофикация София " природният газ и излъчванията образуват 87.61% от цената на топлофикационната услуга, при " Топлофикация Плевен " – този дял е 85.52%, за " Топлофикация Враца " – 83.08%, за " Топлофикация Перник " – 81.68%.

Сходна е обстановката и с останалите сдружения, където природният газ и въглеродните излъчвания също са определящи фактори за образуване на крайната цена – от 64.36% до 79.34%.

В резултат на внезапно повишеното търсене на природен газ в международен мащаб, а през последните месеци и заради военния спор в Украйна, цените на природния газ за потребностите на топлофикациите се усили съвсем четикрикратно- от 45 лева./МВч до над 160 лева./МВтч, допълват от комисията.

През този интервал цените на топлинната сила за потребителите останаха без смяна, което докара до увеличение на разноските на сдруженията и акумулиране на недостиг. През новия интервал този недостиг ще се компенсира, защото в противоположен случай сдруженията могат да банкрутират, декларират още от КЕВР.

Цените на въглеродните излъчвания през миналия едногодишен интервал от 1 юли 2021 година също набъбнаха със 79.02% - от 51 евро/тон на 1 юли предходната година до 91.30 евро/тон година по-късно. Това в допълнение усилва разноските на сдруженията, което следва бъде регистрирано в цените на топлинната сила.

Въпреки предоставените от държавното управление обезщетения за природен газ в общ размер над 220 млн. лева за интервала декември 2021-април 2022 година, топлофикацията са натрупали спомагателен недостиг от разноски за газ над 500 млн. лева

Само за " Топлофикация София " натрупаниян недостиг през миналия интервал е към 350 млн. лева

Независимо от тези справедливи фактори, които обосновават и настояванията на енергийните сдружения за нарастване приблизително със 123.58%, КЕВР е намерила регулаторни механизми за покриване на част от разноските на топлофикациите през Фонда за сигурност на енергийна система, който до момента служеше за обезщетения на производителите на зелена сила - от вятър, вода и слънце.

Допълнително са поправени редица ценообразуващи детайли на сдруженията, върху които регулаторът може директно да въздейства – разноски за амортизации, поправки, хонорари и други По този метод КЕВР е лимитирала оптимално повишаването на цените на топлинната сила.

Например при " Топлофикация София " КЕВР е понижила двойно софтуерните разноски на топлинна сила за преноса - от 947 963 MВтч на 457 963 Mвтч. С тази промяна крайната цена се понижава от 155.02 лева./MВтч на 136.82 лева./MВтч. В резултат на това вместо да бъде увеличена с 57.41% цената за столичните клиенти се планува да нарасне с близо 20% по-малко - с 38,93%.

Комисията чака спомагателен позитивен резултат върху цените на битовите консуматори вследствие на оповестените от държавното управление ограничения, свързани с намаляването от 1 юли 2022 година на Данък добавена стойност за цените на електрическата енергия, топлинната сила и природния газ - от 20% на 9%. Предвижданото унищожаване на акциза също ще има позитивно въздействие върху цените на електрическата и топлинната сила.

Предложенията на комисията за цените следва да бъдат прегледани навън съвещание и публично разискване и дефинитивно признати на 1 Юли 2022г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР