Енергийният регулатор не вижда проблем в исканото от ДПС допълнителното

...
Енергийният регулатор не вижда проблем в исканото от ДПС допълнителното
Коментари Харесай

КЕВР подкрепя ДПС за облагане на ВЕИ с над 2 млрд. лв. до края на 2022 г.

Енергийният регулатор не вижда проблем в желаното от Движение за права и свободи спомагателното облагане на централите, произвеждащи ток от възобновими енергийни източници (ВЕИ), в размер на над 2 милиарда лева до края на 2022 година Самите ВЕИ централи са срещу това да им се лишава финансов запас, в случай, че множеството от тях са продали силата си по дълготрайни контракти и не се възползват от високите борсови цени, а тези от тях, които осъществят огромни доходи, не са единствените, които реализират такава облага, само че Топлоелектрическа централа и АЕЦ да вземем за пример няма да заплащат спомагателни вноски във Фонда " Сигурност на електроенергийната система ". Търговците на ток също считат, че сходна мярка основава нелоялна конкуренция.

Крайната дума обаче ще имат депутатите. в Закона за енергетиката ще бъдат разисквани на първо четене на съвещание на парламентарната енергийна комисия в сряда. Миналата седмица единият от вносителите на текстовете – Рамадан Аталай ", атакува остро ръководителя на комисията – Радослав Рибарски от " Продължаваме промяната ", че измененията не се придвижват и му бе отговорено, че се чакат оценки и мнения по тях.

– от Българската ветроенергийна асоциация, от Асоциацията на търговците на сила в България (АТЕБ), на " Грийнпийс България " и на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Становищата са три " срещу " против едно " за " – това на регулатора.

На съвещанието в сряда ще бъдат изслушани вносителите от Движение за права и свободи, представители на взелите отношение организации и КЕВР, ще се разиска дали комисията да ги поддържа и дали има потребност от прецизиране на текстовете. Дори и да не ги поддържа обаче, законопроектът ще влезе на първо четене в пленарна зала, където към този момент ще стане ясно каква ще е ориста на предложенията на Движение за права и свободи.

Партията на Ахмед Доган желае ВЕИ производителите с конфигурирана мощ над 500 KW да заплащат с изключение на сега регламентираните отчисления от 5% върху приходите от продажбата на електрическа енергия нови вноски във ФСЕС. Предложението е в интервала от 1 април до 31 декември 2022 година вятърни и слънчеви централи да се дават 80 % от разликата сред реализирана средномесечна цена на тока в борсовия сегмент " ден напред " и цената от 200 лева./МВтч. Как е избрана границата от 200 лева не е ясно, както и не е конкретизирано по какъв начин ще се ревизират действителните доходи на ВЕИ централите – било то от борсата, или от дълготрайните контракти, каквито имат множеството от тях.

Според търговците на ток това предложение ощетява слънчевите и вятърните централи, които са контракти с снабдители цени отпреди значителното повишаване на тока на борсата. Те означават, че като се взема решение да се таксуват в допълнение единствено ВЕИ, се дава приоритет на Топлоелектрическа централа, Водноелектрическа централа, централи на биомаса и АЕЦ, които също се облагодетелстват от високите борсови цени. Освен това предлаганите нови такси, аргументирани с рекомендациите на Брюксел за прилагане на свръхпечалбите на енергийните сдружения за обезщетения на потребителите поради високите сметки, са до края на годината, а Европейска комисия позволява действието им да е до 30 юни 2022 година, показват от АТЕБ.

Ветроенергийната асоциация счита, че новата мярка ще дестабилизира съществуващите ВЕИ планове в миг, в който този тип енергийни мощности би трябвало да са предпочитани и да се развиват. Според нея настояването на Движение за права и свободи опонира на конституцията, която изисква от законите да основават равни правила за стопанска активност и да предотвратяват злоупотребите с монополизъм и нелоялната конкуренция. Браншовата организация показва, че приходите на ВЕИ мощностите ясно могат да бъдат проследени от предоставяните от тях фактури за приходите им във ФСЕС и в Агенцията за стабилно енергийно развиване. От документите е видно, че не може да се приказва за свръхприходи на възобновимите централи от високите цени на тока.

Според КЕВР обаче предлагането на Движение за права и свободи дава отговор на насоките на Еврокомисията за решение на рецесията със скъпия ток, което се вписва идеално в тезата на Движение за права и свободи. Регулаторът пресмята, че при междинни борсови цени на тока от 450 лева./МВтч във второто тримесечие на 2022 година приходите ще са 670 млн. лева, а до края на годината ще възлизат на 2.165 милиарда лева

В същото време от ръководещата коалиция не са склонни да поддържат настояването на Движение за права и свободи в този му тип, съгласно източници на Mediapool. Според развиването на полемиката в парламентарната енергийна комисия ще се види дали се постановат редакции и прецизиране на текстовете, които да бъдат препоръчани сред четенията на законопроекта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР