Енергийният преход в световен мащаб ще донесе и съкращения на

...
Енергийният преход в световен мащаб ще донесе и съкращения на
Коментари Харесай

Енергийният преход може да изтрие 1 милион работни места до 2050 година

Енергийният преход в международен мащаб ще донесе и съкращения на доста работни места в енергийния бранш. Загубите ще се равняват на на 100 работни места на ден до 2035 година, най-много в Китай и Индия.

Най-големият проблем ще е със затварянето на мини - единствено от това ще бъдат заличени към 15% от работните места в световния въгледобив до тази година или общо към 400 000. Това се твърди в отчет, оповестен от Global Energy Monitor и представен от Bloomberg. Цифрата евентуално ще нарасне до близо 1 милион до 2050 година, на фона на прехода на света към по-евтино произвеждане на вятърна и слънчева сила.

Загубата на работни места e едно от най-големите обществени провокации, пред които са изправени фирмите и стопанските системи като цяло, до момента в който минават от изкопаеми горива към чиста сила. Загубените работни места в минното дело поради автоматизацията, успеваемостта и стоковите цикли се трансфораха в огромни политически въпроси в Съединени американски щати, Европа и Австралия.

Според отчета един от методите за понижаване на съкращенията е да се даде приоритет на някогашните миньори за благоприятни условия за работа.
 Проблем за $22 трилиона стои пред световния енергиен преход
Проблем за $22 трилиона стои пред световния енергиен преход

Много стопански системи дават смесени послания и спорни знаци

Китай създава и употребява над половината от добитите въглища в света. Страната обезпечава над 1,5 милиона работни места в миннодобивния бранш съгласно Global Energy Monitor. Само провинция Шанси ще освободи над 240 000 миньори до 2050 година Правителството на Китай упорства фирмите последователно да заменят служащите, които работят подземен с автоматизирани машини.

Индийската държавна минна компания Coal India, която създава повече въглища от всяка друга компания, евентуално ще се изправи пред най-мащабното корпоративно влияние - с евентуални съкращения на близо 74 000 чиновници до 2050 година, съгласно отчета.

Броят на чиновниците й понижава от 310 000 през 2017 година до 240 000 през тази година. Темпът на понижаване на чиновници се чака да се форсира, поради пенсиониране на доста от тях и поради работа на външни реализатори, което ще ограничи наемането на нова работна ръка, считат чиновници на компанията.

Темата за съкращенията на работни места в енергийния бранш не е от през вчерашния ден и тези феномени отдавана са факт. Още през 2020 година почти 400 000 работни места са били съкратени в енергийния бранш през, като половината от тях са единствено в Съединени американски щати. Съкращенията идват и от най-големите енергийни колоси, и от по-малките компании.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР