Енергийният преход е седмична рубрика на ДЕБАТИ.БГ, посветена на прехода

...
Енергийният преход е седмична рубрика на ДЕБАТИ.БГ, посветена на прехода
Коментари Харесай

Енергийният преход: Може ли ЕС да постигне целите си за възобновяема енергия?

Енергийният преход е седмична графа на ДЕБАТИ.БГ, отдадена на прехода от силата на 19. век – въглищните централи, и силата на 20. век – петролна и газова сила, към модерната сила на нашата епоха – зелените възобновими източници. Зелената дълготрайна политика на Европейски Съюз цели да се понижат нездравословните излъчванията с най-малко 55% до 2030 година, спрямо равнищата от 1990 година В дълготраен проект задачата е Европа да бъде първия континент с безпристрастен климат до 2050 година Всички 27 държави-членки на Европейски Съюз са се заели в нея. България също има своите задължения, заложени и в Плана за възобновяване и резистентност. Декарбонизацията на енергийния бранш у нас цели въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия да намалеят с 40%, вземайки изходните равнища от 2019 година Целта за понижаване на излъчванията би трябвало да бъде реализирана през 2025 г.По тематиката през днешния ден ДЕБАТИ.БГ ви представяме външен разбор на представители на Световния стопански конгрес след данни на Международната организация по енергетика (МАЕ). Текстът е оповестен от Стефан Елърбек в на Световния стопански конгрес, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.
Европа бе изправена пред невиждана енергийна рецесия.

През 2021 година 27 държави-членки на Европейския съюз (ЕС), са внасяли съвсем 40% от естествения си газ от Русия. Скоро откакто Европейски Съюз наложи наказания на Москва след нахлуването ѝ в Украйна обаче, тя спря да доставя газ за Европа по главен газопровод до Германия, което провокира рецесията.

Европейски Съюз беше заставен да търси доставки на газ на други места, както и да изгаря повече въглища, с цел да посрещне краткосрочните си енергийни потребности. Но част от по-дългосрочния му отговор за гарантиране на енергийната му сигурност е да форсира прехода към зелена сила, който към този момент беше в ход, с цел да реализира задачите за чисти нулеви излъчвания.
 Graph showing the total energy supply by source in Europe from 1990-2020 Графика, показваща общото енергийно доставяне по източници в Европа за интервала 1990-2020 година Преходът към зелена сила в Европа беше в ход още преди актуалната енергийна рецесия. Снимка: IEAСтремеж към възобновими енергийни източници
Планът REPowerEU на Европейски Съюз има за цел да постави завършек на зависимостта на Европа от съветските изкопаеми горива „ много преди 2030 година “ и бързо да понижи зависимостта още през 2027 година Той има за цел да усили каузи на възобновимите енергийни източници в крайното енергийно ползване като цяло до 45% до края на десетилетието.

При представянето на проекта ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи: „ Трябва да действаме в този момент, с цел да смекчим въздействието на възходящите цени на силата, да диверсифицираме доставките на газ за идната зима и да ускорим прехода към чиста сила. Колкото по-бързо преминем към възобновими енергийни източници и водород, в комбиниране с по-голяма енергийна успеваемост, толкоз по-бързо ще станем в действителност самостоятелни и ще овладеем енергийната си система “.

В отчета на Европейската комисия за положението на Енергийния съюз през 2022 година се споделя, че проектът REPowerEU „ спомага за всеобщия растеж на възобновимите енергийни източници “ във всички браншове. В него се чака делът на възобновимите енергийни източници в производството на електрическа енергия да нарасне от 37% през 2021 година до 69% през 2030 година

В отчета се споделя, че от май до август 2022 година Европейски Съюз е създал рекордните 12% от електрическата енергия си от слънчева сила и 13% от вятърна сила. В него обаче се споделя, че делът на водната сила е намалял от 14% на 11% спрямо предходните години заради ниските равнища на реките и резервоарите, породени от сушите.
Слънчевата сила пораства бързо
Европейската комисия споделя, че наподобява, че „ 2022 година ще бъде рекордна година за европейския пазар на фотоволтаици с годишен растеж на разгръщането на най-големите пазари на страните – членки на Европейски Съюз, сред 17 и 26% “.

Промишлената група SolarPower Europe твърди, че нейно изследване демонстрира, че слънчевата сила се разраства бързо на целия континент. Според нея през 2022 година Европейски Съюз е конфигурирал 41,4 гигавата (GW) слънчева сила, което е с 47% повече спрямо 2021 година, когато са били конфигурирани 28,1 GW.
 Charts showing the EU27 annual solar PV installed capacity from 2000-2022 Графики, показващи годишната конфигурирана мощ на фотоволтаични съоръжения в ЕС-27 в интервала 2000-2022 година Изследването демонстрира, че през 2022 година Европейски Съюз е конфигурирал рекордно количество слънчеви мощности. Снимка: SolarPowerEurope
В отчета на групата за напредъка се споделя също, че 10 страни от Европейски Съюз прибавят повече от 1GW годишно, като Германия е отпред на класацията, добавяйки съвсем 8GW през 2022 година Тя е следвана от Испания (7,5GW), Полша (4,9GW) и Нидерландия (4GW).

Освен това организацията твърди, че „ европейската слънчева сила не демонстрира признаци на закъснение. Нашата междинна прогноза за 2023 година е за 53,6 GW повече слънчева сила в Европейски Съюз – този „ най-вероятно “ път ни води до най-малко 85 GW нова слънчева сила годишно до 2026 година Това значи, че пазарът на слънчева сила в Европейски Съюз ще се удвои повече от два пъти в границите на четири години и ще доближи 484GW до 2026 година “
Обединеното кралство чупи върхове в региона на възобновимите енергийни източници
Извън Европейски Съюз, през 2022 година в Обединеното кралство е създадено рекордно количество сила от възобновими източници, съгласно проучване на Имперския лицей в Лондон. В него се споделя, че 40% от електрическата енергия в Обединеното кралство е получена от слънчева, вятърна, биомаса и водна сила през предходната година.

Изследователите споделят, че в един миг през май съвсем 80% от силата в националната мрежа на Обединеното кралство е идвала от възобновими източници. Според откривателите общото произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници се е нараснало повече от четири пъти през последното десетилетие.

„ Урокът от 2022 година е, че би трябвало да се отървем един път вечно от пристрастяването си към изкопаемите горива, в случай че желаеме по-ниски разноски и по-сигурни енергийни доставки. Ако не бяхме вложили във вятърна, слънчева сила и биомаса през последното десетилетие, сметките ни за сила щяха да бъдат още по-високи, както и рискът от спиране на електрозахранването през зимата “, споделя доктор Иън Стафъл от Имперския лицей в Лондон.
Може ли Европейски Съюз да реализира задачите си за възобновима сила?
Международната организация по енергетика (МАЕ) твърди, че съгласно нейния „ главен сюжет “ делът на възобновимите енергийни източници в производството на електрическа енергия в Европейски Съюз ще нарасне до 55% до 2027 година В нейния отчет „ Възобновяеми енергийни източници 2022 “ се споделя, че това е „ много под “ 69% дял, който съгласно Европейски Съюз е нужен за реализиране на задачата на проекта REPowerEU за бързо понижаване на зависимостта от съветски изкопаеми горива до 2027 година

За да се даде опция за по-голямо увеличение на потенциала на възобновимите енергийни източници, съгласно МАЕ „ държавните управления в Европейски Съюз ще би трябвало да понижат до най-малко несигурността на политиката, да опростят процедурите за издаване на разрешителни и да ускорят модернизацията на преносната и разпределителната мрежа. Увеличаването на производството на електрическа енергия от възобновими източници е от значително значение и за разширение на потреблението на възобновимата сила в транспортния и отоплителния бранш, защото електрическата енергия от възобновими източници може да зарежда електрически транспортни средства и термопомпи и да се употребява за произвеждане на екологичен водород. “

Въпреки това в отчета на МАЕ се споделя, че е допустимо държавните управления и индустрията да съумеят да се оправят с тези провокации в секторите на електрическата енергия, превоза, отоплението и охлаждането. Ако го създадат, „ задачите на REPowerEU наподобяват постижими, най-малко във връзка с възобновимата сила “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР