Енергийният министър Теменужка Петкова смята, че няма основание за повишаване

...
Енергийният министър Теменужка Петкова смята, че няма основание за повишаване
Коментари Харесай

Въглищата от "Мини Марица-изток" едва ли ще поскъпнат

Енергийният министър Теменужка Петкова счита, че няма съображение за повишение на цената на въглищата, което би вдигнало и тока.

Още по тематиката
Скъпият ток от тецове на Ковачки и Папазов няма да бъде обезпечено изкупен

Включването им в системата би коствало 330 млн. лева годишно, което би вдигнало цената на електрическата енергия за бита с 16%
24 апр 2018
Безплатният обяд на Ковачки и Папазов

ТЕЦ-овете на двамата предприемачи ще бъдат включени в контролирания пазар на високи цени, макар че няма потребност от тях
20 апр 2018
Има ли живот след въглищата

Енергетиката е сърцето на Стара Загора. Бъдещето на града обаче зависи от това да се откри опция
13 апр 2018
Държавната енергетика: Повече доходи, изтъняващи облаги

Борсовата търговия и множеството независимост подтикват индустриалните компании в бранша
5 ное 2017
" Мини Марица-изток " желаят по-леки процедури за публични поръчки

Непрекъснатите обжалвания забавят капиталовата активност на компанията, счита изпълнителният шеф на сдружението
2 окт 2017 Министерството на енергетиката и държавното сдружение " Мини Марица-изток " ще търсят благоприятни условия за усъвършенстване на дейностите в сдружението, което най-вероятно значи стесняване на разноски, вместо повдигане на цената на въглищата. Това е резултатът след днешното посещаване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в предприятието и диалозите й с работещи там след митингите им.

Недоволството в държавните мини се случва макар че през последните години сдружението е на облага. Различното в този момент е, че служащите не желаят нарастване на заплатите, а възстановяване на изискванията на труди и рационализация на техниката - нещо, което, в случай че съдим по публичните поръчки, също се случва непрекъснато. Доброто финансово положение пък би разрешило заемно финансиране, което да се употребява за в допълнение възобновяване на техниката.

Винаги на облага

" Мини Марица-Изток " са едно от дребното държавни сдружения в енергетиката, които през последните 5-6 години постоянно излизат на облага. Става дума за по няколко милиона, само че е реалност, че разноските се покриват изцяло, отговорностите към трети страни се заплащат и няма закъснение по заемите. Инвестиционната стратегия също се извършва по отношение на авансово избрания график. В момента е в ход социална поръчка с бюджет от 85 млн. лева за рехабилитация на 5 багера.

Миналата година даже се чака да бъде рекордна за мините. Към 30 септември докладът на компанията демонстрира чиста облага от 41 млн. лв.. Това се удостоверява и от последните данни на енергийния министър, която предходната седмица разгласи, че по сметките на сдружението има над 40 млн. лв.. Точно по тази причина и съгласно Петкова настояването за по-висока цена на въглищата поради нуждата от вложения е безпричинно, защото има задоволително средства за софтуерно възобновяване.

Поне към този момент наподобява, че значително повишаване на въглищата няма да бъде позволено. Вместо това министър Петкова и управлението на мините са се договорили " Минпроект " да изготви разбор за настоящото положение на " Мини Марица-изток ", въз основа на който ще се търси опция за в допълнение усъвършенстване на дейностите, тъй че да има спомагателни средства за вложения в техника.

Заплахи и обстоятелства

Странни са и заканите на миньорите - в случай че не бъдат изпълнени настояванията им, имало заплаха да не съумеят да добият нужните количества въглища за работата на топлоцентралите в Маришкия басйен. Пак от финансовия доклад на компанията се вижда, че през първите 9 месеца на предходната година има съществено преизпълнение на проектите за рандеман. При план от 19 350 000 тона са добити и осъществени 22 040 571 тона или е регистрирано преизпълнение от 2.7 млн. тона. В същото време конфискуваната земна маса е 61.3 млн. куб. м., при план от 66.1 млн. куб. м. С 22 Ккал/кг. По-висока е била и самата калоричност на въглищата, което също е довело да повишение на приходите с над 5 млн. лв..
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР