Енергийният министър Теменужка Петкова потвърди заявеното желание за участие на

Енергийният министър Теменужка Петкова потвърди заявеното желание за участие на ...

СДС сигурни: АЕЦ "Белене" не е нужна на България!.


Енергийният министър Теменужка Петкова потвърди заявеното желание за участие на 13 компании в строежа на АЕЦ "Белене". От СДС обаче категоричнно са против.

"СДС има ясна и категорична позиция близо 30 години. АЕЦ "Белене" не е необходима на страната. България има мощности, които надхвърлят 2 пъти нуждите на страната като консумация", коментира лидерът на партията Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му спрямо доклад на БАН площадката, на която би се изградила електроцентралата, е в сеизмичен район и това също е причина, заради която да не бъде построена.Още по тематаРадев: Да проучим внимателно инвеститорите за "Белене"22 авг 2019 20:0812Интересът към АЕЦ "Белене" доказва нуждата от нея!21 авг 2019 22:5065Петкова изненадана от българските кандидати за АЕЦ "Белене"21 авг 2019 10:3343

Пред Bulgaria ON AIR Xристов заяви, че в страната има излишък и вледствие на новата електроцентрала енергията би поскъпнала още повече.

"Изграждането на АЕЦ "Белене" няма да се състои. Моето опасение е, че ако то започне, ще бъдат сключени договори, които ще имат неустойки, които трябва да бъдат плащани от българските данъкоплатци", коментира лидерът на СДС.

По думите му българските граждани намаляват все повече и това ще доведе и до спад в консумацията на електроенергия. Той е на мнение, че проектът за АЕЦ "Белене" не е рентабилен.

Стана ясно, че СДС няма да издига свой кандидат за кмет на София, но ще подкрепи дясна кандидатура.

"Подготвяме рамково споразумение с колегите от ГЕРБ, което дава възможност на нашите структури по места да търсят взаимодействие за обща кандидатура за кмет и общи листи. Това обаче не е национално споразумение, което задължава структурите ни", уточни Христов.

Той обясни, че от партията ще търсят десни коалиции, за да не допуснат БСП да управляват в областните градове.

Христов бе категоричен, че в София изборите ще спечели десницата, а Мая Манолова не би имала шанс.

"Всички политически формации трябва да осигурим свободен достъп до прясна вода, електроенергия и канализация. Това са най-важните неща за хората, които битуват в 21 век", коментира на финал ръководителят на СДС.
По публикацията работи: Петя Славова

Източник: dnes.bg